Rick van der Burg
Rick van der Burg
23 april 2023 17:36

Afgelopen vrijdag 21 april was het tijd voor de eerste echte chase van het seizoen. Samen met Angelique vertrok ik vanaf Zuid-Holland naar Zwolle. Hier hadden we met Maurice afgesproken omdat de weermodellen aangaven dat de meeste CAPE en schering onder Zwolle zou zitten.

Vanuit het zuiden ontstonden enkele onweersbuien en we besloten toch richting Arnhem/Nijmegen te rijden om een onweerscel te onderscheppen die richting Nijmegen trok. De bui was erg onweer intensief en had het al een tijdje volgehouden.

Eenmaal aangekomen in Nijmegen konden we de bui prachtig in de verte zien aankomen.

Nadat deze bui ten noorden van ons wegtrok en de echte bui in de buurt begon te komen besloten we ons te herpositioneren verder in het gebied om de volgende bui aan te zien komen. Langzaam zagen we in de verte de arcus dichterbij komen en begon er meer structuur in te komen. Dit leverde enkele prachtige platen op.

De bui trok vervolgens over ons heen waar we werden bekogeld door hagelstenen van ongeveer 1cm groot. Achter de bui klaarde het weer op en dat gaf ons de mogelijkheid om uit de auto te stappen en de bui van de achterkant nog eens goed te bewonderen. Daarnaast zaten veel ontladingen ook aan de achterkant van de bui en konden we deze er nog eens prachtig opkrijgen.

Uiteraard konden we dit niet voor ons zelf houden en zijn we nog even live gegaan op Facebook. Deze livestream kan je terugkijken in het filmpje hieronder.

Net nadat we dachten dat het was afgelopen, waren we toch nog geïnteresseerd in de buien die boven Duitsland hingen. We moesten een keuze maken of we bleven waar we op dat moment stonden of we konden richting Zwolle rijden om daar de buien te onderscheppen die ten oosten van Enschede waren ontstaan.

Omdat het al flink was afgekoeld in de omgeving van Nijmegen/Deventer besloten we toch richting het noorden te rijden waar de lucht nog wat warmer was. Uiteindelijk eindigden we in de buurt van Nijverdal waar we een langere tijd hebben gestaan omdat er enkele prachtige buien voorbij trokken. Het resultaat hiervan zie je hieronder.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter