Christian Versloot
Christian Versloot
22 juni 2023 12:24

Een lagedrukgebied bepaalt grote delen van het weer in Europa. Onweerliefhebbers moeten vandaag naar het oosten: boven het zuiden en midden van Duitsland komen mogelijk stevige onweersbuien tot ontwikkeling. Een combinatie van onstabiliteit, windschering en een trigger aan de hand van dit laag leidt tot een explosieve setup. Voor wie zich op dit moment in het zuiden en midden van Duitsland bevindt, houd de radarbeelden vandaag goed in de gaten!

Onze chasers Rick, Angelique en Maurice zijn momenteel op pad naar midden-Duitsland om daar verslag te doen van de onweersbuien. Je kunt ze vanmiddag waarschijnlijk via Facebook live volgen.

Ook in Nederland heeft het lagedrukgebied invloed op het weer in de komende uren. Een gebied met buiige regen, in Limburg mogelijk met onweer, trekt over het land. Daarbij kunnen volgens de modellen significante hoeveelheden regen vallen (lokaal 75 millimeter), met kans op wateroverlast. De bulk van deze regen valt mogelijk in een strook van Limburg en het oosten van Noord-Brabant via het uiterste zuidoosten van Gelderland (regio Nijmegen en de Achterhoek) naar Twente.

Het KNMI heeft inmiddels code oranje uitgegeven voor forse neerslaghoeveelheden in Limburg:

Vanmiddag en vanavond geldt in Limburg code oranje wegens zware regen. Regionaal is kans op meer dan 75 mm regen. Hierdoor kan schade en gevaar ontstaan als gevolg van wateroverlast.

Ook in het oosten van Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant wordt veel regen verwacht. Hiervoor geldt code geel. Regionaal kan er tot in de avond meer dan 50 mm regen vallen, mogelijk plaatselijk meer dan 75 mm.

In Limburg is er bovendien kans op onweer met hagel tot 2 cm, windstoten tot 75 km/uur en veel neerslag in korte tijd (30-50 mm per uur). Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.

De verwachte neerslaghoeveelheden tot middernacht volgens vier weermodellen:

Via de neerslagradar van I’m Weather kan de regenzone in de komende uren goed worden gevolgd:

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter