In het zuidoosten langdurig regen, in de noordelijke helft enkele stevige (onweers)buien
Rick van der Burg
Rick van der Burg
4 mei 2024 11:41

Afgelopen donderdag stond er een leuke situatie in de kaarten, zogenaamd “Ostgewitter”. Buien vanuit Duitsland die het land binnen trekken, dat moest een leuke situatie opleveren. Echter bleef de schering wat beperkt, waardoor het merendeel van de buien, pulse buien waren. Deze buien blijven vooral stationeer op een plek liggen en geven een grote hoeveelheid neerslag op één plek.

Wij begonnen de chase op tijd, rond 3 uur zaten we in de auto naar Duitsland, waar op dat moment de eerste bui al actief was. Maurice reed, Chris navigeerde en ik deed vooral de socials bijhouden.

Stormchasen onderweg

Eenmaal aangekomen in Duitsland vonden we ons eerste plekje. We hadden goed zicht op de bui in Düsseldorf. Echter zagen we al snel dat de core van de bui redelijk bleef hangen en een beetje naar het zuiden bewoog, dus na een korte timelapse en een kleine ontlading op de foto, stapte we weer in de auto en reden we verder.

Weersituatie bespreken

We bleven de bui voor en dat leverde mooie structuren op, op een gegeven moment was er sprake van lijnvorming met een prachtige Whale’s mouth aan de voorkant (prachtige turbulente luchten). Dat leverde wat fotogenieke plaatjes op.

Bliksem ontlading in Düsseldorf

Na een paar keer de bui voor te blijven werd het één grote waterpartij en was het moeilijk om een droog plekje te vinden. We reden via Limburg de A2 noordelijk, maar door de hoeveelheid regen, was het erg lastig om een goed plekje te vinden waar je niet zeiknat geregend zou worden.

Achter de buien zat ten oosten opnieuw een bui bij Düsseldorf, deze buien waren wat meer geïsoleerder waardoor we net buiten de regen konden staan. We besloten die kant op te rijden en we hadden een mooi plekje gevonden langs de A40 in Duitsland. Een aantal mooie crawlers leverde opnieuw mooie beelden op, totdat de regen teveel werd en we opnieuw besloten te herpositioneren. De buien trokken immers erg traag, waardoor het makkelijk was om ervoor te komen.

Mooie onweer crawler in Düsseldorf

Al snel werd het duidelijk dat de buien toch aan de voorkant qua regenintensiteit aangroeide en ondanks dat we al zeiknat waren geregend langs de A40, zagen we in het noorden, ten oosten van Arnhem, een goede geïsoleerde bui hangen. Deze bui was zo mooi geïsoleerd, dat we door de core van de bui bij Düsseldorf heen moesten om bij de volgende bui te komen. Chris maakte daar vanuit de auto wat mooie beelden met zijn camera, terwijl ik bezig was met Gopro video’s maken.

Cloud to ground lightning onweer

De bui ten oosten van Arnhem gooide nog wat mooie ontladingen eruit, waarna het einde wel was bereikt. Het onweer zat hem vooral nog in de grote hoeveelheden regen, waardoor we besloten de chase te beëindigen en ergens wat te gaan eten.

Bliksemontlading boven windmolens

Al met al was het een leuke, maar lastige chase. Een groot aantal gave ontladingen maakte de chase helemaal compleet en we hadden goede keuzes gemaakt en een beetje geluk gehad!

Op naar de volgende chase en geniet van de onderstaande foto’s!

Whalesmouth Düsseldorf
Bliksem ontlading in Düsseldorf
Bliksem ontlading in Düsseldorf
Bliksemontlading Arnhem
Ijskap onweersbui
Bliksem ontlading in Düsseldorf
Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter