Rick van der Burg
Rick van der Burg
14 juni 2024 08:55

Op 21 mei 2024 gaf de Storm Prediction Center (SPC) een “moderate risk” in de regio Minnesota en Iowa. Daarbij was dit risico voornamelijk voor schadelijke windstoten, maar een 15% tornado kans maakt de kans wel groter op het zien van tornado’s.

Het SPC geeft net zoals het KNMI codes uit. In plaats van code geel, oranje en rood gebruikt de SPC marginal, slight, enhanced, moderate en high risk. Waarbij marginal de minste kans bevat en high de hoogste kans.

We hadden een lange rit voor de boeg, want we moesten in verband met de avond daarvoor uit Colorado komen. Dat was, na een lange chase, nog zo’n 7 uur naar het oosten rijden om te positioneren voor de volgende dag. Gelukkig hadden we nog redelijk wat tijd om die nacht een hotel te boeken en een aantal uur slaap te pakken.

Eenmaal aan de dag begonnen, begon het in Omaha al als een leuke chase. We werden bij de afrit van de snelweg ‘begroet’ door een tornado sirene en we moesten al verschillende omwegen maken omdat de buien van de avond daarvoor het één en het ander aan ‘flash flooding’ heeft veroorzaakt.

De buien trokken enorm hard. Met een snelheid van bijna 100 km/u is het bijna onmogelijk de buien bij te houden. Nadat we de eerste buien in het noorden zagen wegtrekken merkte we snel op dat de buien ten zuiden van ons interessanter werden. Uiteindelijk werd er zelfs een tornado warning uitgegeven voor die cel.

We reden naar die prachtige cell waar we een mooie wallcloud zagen met flink wat rotatie in de bui, maar ook deze bui trok snel voorbij en door de wegen en snelheid konden we er niet meer bij blijven.

We wilden bijna opgeven zodat we voor de volgende dag klaar stonden voor de buien in Texas, waar de buien wat langzamer zouden trekken. Todat… we aan de achterkant van de bui ineens een duidelijke funnel zagen.

Vol enthousiasme zagen we de funnel ook weer snel verdwijnen, maar dit gaf ons nieuwe hoop. Proberen de bui bij te blijven, maar vanaf de achterkant was nu het plan. Dat levert misschien niet de meest mooie foto’s op, maar we moesten en zouden een tornado vastleggen in de 3,5 weken dat we in Amerika zaten.

We reden achter de bui aan en er werd een paar keer door stormchasers aangegeven dat er een tornado aan de grond zou zijn. Al snel werd dat ook duidelijk toen we langs de schade reden die de tornado heeft veroorzaakt. De mindere kant van chasen werd realiteit, de schade die een toch kleine tornado heeft veroorzaakt.

De nooddiensten waren op dat moment al te plekken, dus we gingen met vervolg. We rijden verder en Angelique ziet ineens iets.. Het is de tornado! Ik probeer snel wat foto’s te maken uit de auto, maar in een rijdende auto over niet al te beste wegen levert niet heel veel moois op.

We zien in de verte een heuvel, we parkeren de auto en ik klim op het dak van de auto om nog net wat hoger te staan. En dat leverde de onderstaande platen op. Wat een fantastische ervaring.

De eerste tornado bij “Red Oak” vastgelegd en van kunnen genieten.

Dit was één van de tornado’s die dag. Stormchasers met veel meer ervaring en die veel dichterbij de tornado’s zaten, zagen nog een andere tornado. Deze tornado had zelfs een windmolen verwoest. Reed Timmer maakte een video van deze tornado, waar je de ontzettende kracht ziet. Een geweldige video als je het mij vraagt.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter