Rick van der Burg
Rick van der Burg
9 juli 2024 12:33

Voor de liefhebbers van zwaar onweer kan vandaag een interessante dag worden.

We starten vandaag met een warme zomerse dag, in het zuidoosten kan het zelfs mogelijk tropisch worden met temperaturen boven de 30 graden. Aan het eind van de middag/begin van de avond trekt een thermische vore (rode lijn hieronder) over Nederland die moet gaan zorgen voor het zware onweer. Het koufront (blauwe) achter de thermische vore kan ook gaan zorgen voor onweer, maar heeft vanwege het latere tijdstip veel minder CAPE tot zijn beschikking.

Handige links

Aan het begin van de avond verwachten we dat onweersbuien vanuit het zuidwesten richting het noordoosten van Nederland trekken. De hoeveelheid CAPE varieert van ongeveer 1000 J/KG in het westen tot 2000J/KG in het zuidoosten. Als we dat combineren met de windschering van ongeveer 40-45 knopen zijn squall lines (lijn met onweersbuien en hevige windstoten) en supercell niet geheel uitgesloten.

De buien trekken gedurende avond richting het noordoosten zoals te zien op de afbeelding hieronder. De exacte timing en locatie blijft altijd lastig te bepalen en komt vooral neer op nowcasten. Houd daarom ook onze social media kanalen in de gaten met de laatste updates.

Tijdens deze onweersbuien moet je rekening houden met hevige windstoten, eventuele grote hagel en grote hoeveelheden neerslag. Houd de berichtgeving van onder andere het KNMI in de gaten, onze social media kanalen en onze onweer radar.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter