Rick van der Burg
Rick van der Burg
3 september 2024 21:03

Afgelopen maandag begonnen we de week goed met wat leuke onweersbuien door het land. Hoewel de schering vrij matig was en de CAPE waarden vrij hoog ontstonden er verschillende buien die later clusterde tot meerdere buien met een hoge bliksemintensiteit.

Maurice, Bert en ik (Rick) spraken af ten noorden van Zwolle om vanaf daar te bepalen of we richting het zuiden zouden gaan of via Duitsland naar het zuiden. Ons doel was om de bui met zonsondergang te onderscheppen en er dan voor te blijven, want met de matige schering trekken de buien niet zo snel.

Maurice haakte al snel af omdat zijn auto er weinig zin meer in had en even langs de garage moest. Bert en ik reden door richting Zwolle om daar de bui op te wachten. Eenmaal aangekomen zagen we de bui op ons afkomen, we hadden een leuk plekje met wat water voor ons en Bert maakte daar deze schitterende pano.

Panorama onweersbuien bij Zwolle

De bui kwam dichterbij en het begon harder te regenen, we besloten terug naar het noorden te rijden. Op deze manier konden we eenvoudig voor de bui blijven. Helaas sloten we al snel aan bij een file op de A28 richting Meppel, er was een ongeluk gebeurt waardoor we ruim 1 uur stil stonden. Iets waar je weinig aan kan doen behalve geduldig wachten. Ondertussen trok de bui over ons heen en scheen aan de achterkant deze prachtige regenboog.

Regenboog bij Zwolle op A28 tijdens ongeluk

Na een uur mochten we doorrijden, we besloten door de bui naar de andere kant te gaan. Op deze manier zaten we aan de kant waar de meeste ontladingen zaten. Een behoorlijke hoeveelheid regen kwam over ons heen, genoeg ontladingen en veel wind, maar na een stevige 10 minuten waren we door de bui heen. We reden de snelweg in Duitsland naar het noorden op de bui opnieuw te onderscheppen en het lukte. We sloten af met een paar leuke ontladingen.

Gave bliksem ontlading tijdens nacht stormchase
Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter