Hitte op komst: de laatste kaarten

Gisteren schreven we al dat er hitte op komst lijkt komende week. Sterker nog, gisteren stond er ruimschoots tropisch weer in de kaarten met de mogelijkheid op 35-plussers.

De weerkaarten staan er echter om bekend om zomaar te kunnen veranderen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een fraaie weerssituatie in de planning staat, om toch vlak van tevoren uitgesteld te worden.

En je weet het, van uitstel komt vaak afstel… veel weerliefhebbers kennen dat ook van het bewonderen van allerlei mooie weerkaarten.

De vraag van vandaag is dan ook heel simpel: hoe staat het ervoor? Staat de hitte nog steeds in de kaarten? Zijn er nog bijzonderheden op te merken aan de weerkaarten? We zijn nu immers weer een dag verder.

In deze blog gaan we het voor je bekijken ๐Ÿ™‚

Weerkaarten: wxcharts.com, KNMI EPS pluim

Wisseling van de wacht qua drukgebieden

Gisteren trokken er pittige regen- en onweersbuien over het land. Dat had te maken met twee storingen die over het land trokken en voor stijgende luchtbewegingen zorgden. Vannacht om 02.00 uur Nederlandse tijd was het lagedrukgebied dat deze storingen met zich meebracht alweer wat doorgetrokken. Lag het gisteren nog boven Ierland, rond 02.00 uur lag het ten noorden van ons land – zo blijkt uit de weerkaarten van respectievelijk het Europese en het Amerikaanse weermodel:

De wind is daarmee voornamelijk westelijk, volgens het Amerikaanse model zelfs noordwestelijk. Er lijkt echter een wisseling van de wacht op poten te staan die door beide weermodellen wordt ondersteund.

Dit is namelijk de weersituatie op woensdag:

De wind is dan ineens naar het zuidoosten gedraaid. En omdat het zomer is, leidt dat ertoe dat er een bel met behoorlijk warme lucht naar ons land op transport wordt gezet – te beginnen vanaf circa maandag op dinsdag boven Spanje – en dan op weg naar Nederland:

De tweede helft van de week lijkt daarmee nog steeds tropisch ‘plus’ te gaan verlopen. Het ziet er naar uit dat we met temperaturen van meer dan 30 graden te maken gaan krijgen, misschien zelfs meer dan 35 graden: de 37 staat ook in de pluim.

De warmte staat nog steeds in de kaarten dus.

Richting het weekend mogelijk toenemend wisselvallig

Een lagedrukgebied lijkt het warme weer na vrijdag weer te laten verdwijnen:

Al blijft, zoals we aan de pluim kunnen zien hierboven met haar enorme marge, de onzekerheid na donderdag groot.

Wordt het wel wisselvallig? Geen idee; net als gisteren kunnen we daar nog weinig over zeggen. Nog een paar dagen afwachten, maar die hitte – die staat dus nog steeds in de kaarten ๐Ÿธ๐Ÿ˜Ž

Geschreven door Christian Versloot

Christian Versloot
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.
(Artikel geschreven op 21 juli 2019)

Laat een reactie achter

Reacties staan tijdelijk uit i.v.m. Disqus advertenties die getoond werden. Er wordt gewerkt aan nieuwe manier van reacties plaatsen.