Christian Versloot
Christian Versloot
3 mei 2020 15:27

Daar zijn we weer, met een nieuwe editie van onze Blik op de Week, waarin we even terugkijken naar het weer van de afgelopen week en belangrijker… vooruit kijken naar wat we de komende week kunnen verwachten.

Afgelopen week was even omschakelen geblazen.

Het weer was een stuk slechter dan de weken daarvoor. In plaats van 18 tot 22 graden was het fris, wisselvallig, en was de zon vaak niet te zien. Dat had allemaal te maken met een wegtrekkend hogedrukgebied waardoor lagedruk vanaf de Atlantische Oceaan de regie over ons land over kon nemen.

Voor de onweersliefhebber was dat zo nu en dan wel genieten geblazen: dankzij de storingen ontstonden er richting de tweede helft van de week regelmatig buien waarbij ook onweer voorkwam. Zo hebben we met enige regelmaat prachtige foto’s ontvangen. Ook zijn onze chasers Rick en Bert op pad geweest naar Zeeland, waar ze een prachtige onderschepping hebben gedaan. Hun chaseverslag komt vanavond online op deze site.

Voor de komende week is er goed nieuws voor de liefhebber van mooi weer: dat lijkt stilaan weer terug te komen. Tegen het einde van de week lijken we zelfs weer met enige warmte te maken te krijgen. Laten we gauw kijken hoe een en ander zich gaat ontwikkelen.

Uitgangssituatie: overgangszone tussen hoge- en lagedruk

De weerkaart van vanochtend toont dit beeld (bron weerkaarten: wxcharts.com):

We zien een hogedrukgebied liggen boven het zuiden van Frankrijk, met een klein laag vlak daar in de buurt. Ook ligt er een hogedrukgebied boven Wit-Rusland. Ons land ligt precies in een soort ‘overgangszone’ tussen wat hogere druk op het Europese vasteland en wat lagere druk richting het zuidwesten van Ierland.

Het gevolg daarvan is dat we te maken hebben met een westelijke tot zuidwestelijke wind, regelmatig perioden met zon, maar in de middag in het midden en oosten van het land ook kans op een bui. Het wordt daarbij een graad of 15. Geen verkeerde zondag, zeker niet na het wisselvallige weer van afgelopen week.

Hogedruk wordt sterker, wind naar het (noord)oosten

De weerkaarten voor maandagmiddag (links) en woensdagochtend (rechts) tonen het volgende beeld:

Te zien is een hogedrukgebied dat momenteel in ontwikkeling is in de buurt van IJsland. Dat is gisteren ontstaan en langzaam maar zeker zakt het naar het zuidoosten af. Maandagmiddag ligt de kern net iets ten noordwesten van Schotland. Woensdagochtend ligt het in de buurt van de grens tussen Schotland en Engeland. Deze beweging zet een flinke weersverbetering in gang.

Vanaf de late zondagavond en de nacht naar maandag draait de wind bij ons namelijk naar het noordoosten. En we weten: bij een wind die deels van land komt, neemt de kans op wisselvalligheid af. Omdat ‘ie nog net iets van zee waait, zien we morgen een afwisseling tussen wolkenvelden en perioden met zon op de kaarten staan. Het blijft droog, en bij een zwakke tot matige noordelijke wind (kracht 3) wordt het nog niet heel warm – de wind komt immers uit het noorden – maar met 15 graden wordt het een prima maandag.

Op dinsdag zien we precies hetzelfde weerbeeld. Woensdag zien we meer zon en met een graad of 17 een iets hogere maximumtemperatuur op de kaarten staan. Er staat dan een zwakke noordoostelijke wind, kracht 2.

Donderdag en vrijdag warm, richting weekend toenemende kans op wisselvalligheid

Op donderdag en vrijdag bepaalt het hogedrukgebied het weer boven ons land. Er lijkt dan regelmatig sprake te zijn van zon, met hier en daar wat wolkenvelden. De temperatuur lijkt dan rond de 19 à 20 graden uit te komen, en misschien hier en daar nog wel iets hoger. Er is een hele kleine kans op een spatje regen, maar waarschijnlijk blijft het helemaal droog. Dat lijken dus weer prima dagen te gaan worden! ☀

Maar aan alle goeds komt weer een eind. Op de meest rechtse weerkaart, die van in het weekend, zien we dat het hogedrukgebied verdwenen is. Op de kaart van vrijdag zie je hem al afzwakken, en in het weekend lijkt deze langzaam te verdwijnen. Zoals je ziet profiteert een klein laag tussen Frankrijk en Engeland daarvan, en neemt de kans op wisselvalligheid toe. Op zaterdag lijkt er van tijd tot tijd een bui te kunnen vallen. Er staat gelukkig nog wel 19 graden op de kaarten. Zondag lijkt regenachtiger te verlopen, waarbij de temperatuur rond de 14 graden uitkomt.

Eén positieve noot: mijn standaardmotto is “kijk nooit verder dan vijf dagen vooruit”. Dat betekent dat we tot vrijdag goed zitten, zoals het er nu uitziet. Wat het weekend gaat doen, zien we over een aantal dagen weer.

Geniet van het weer de komende week! 😎

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter