Christian Versloot
Christian Versloot
10 mei 2020 14:41

We kunnen deze week genieten van een prachtig weekend. Gisteren scheen de zon volop en was het warm, met op veel plekken temperaturen tot zelfs 25 graden. Ook vandaag is het mooi weer, al is er op nadering van een lagedrukgebied al wel sprake van meer bewolking.

In België zijn er zelfs een aantal onweersbuien tot ontwikkeling gekomen, dicht bij de Nederlandse grens. Volgens berichten uit België is daarbij zelfs sprake geweest van een windhoos in de buurt van Breda en Zundert.

In deze Blik op de week nemen we weer een kijkje op de weerkaarten. Op basis daarvan hebben we goed nieuws: het mooie weer blijft, maar het wordt wel een stuk frisser dan nu.

Bron weerkaarten: KNMI (pluimweerkaarten) / WxCharts.com

Uitgangspositie: een storing die nadert

Op het moment dat je de weerkaart voor deze middag 14.00 uur bekijkt, dan zie je het volgende:

We zien een zone van relatieve hogedruk boven Tsjechië en Polen liggen, maar als je je bedenkt dat dat gisteren nog een écht hoog was, valt te concluderen dat deze zone zwakker aan het worden is.

Tegelijkertijd trekt er inderdaad een storing het land binnen, te zien aan de L boven België. Het is dan ook niet gek dat met name daar een aantal onweersbuien zijn ontstaan: doordat de wind nog steeds van land komt is het warm buiten, hier en daar zelfs broeierig.

We bevinden ons dus in een overgangssituatie. Normaal gesproken zouden we dan te maken krijgen met een periode met wisselvalliger weer, omdat de wind vanuit het westen blijft waaien. Deze keer echter niet: ten zuiden van IJsland ligt er al een nieuw hogedrukgebied klaar. Het mooie weer blijft dus, maar het wordt wel frisser.

Het IJslandse hoog komt dichterbij

Het hogedrukgebied zakt namelijk langzaam maar zeker af naar het zuiden, zoals we op de onderstaande reeks weerkaarten (voor maandag, woensdag en vrijdag) kunnen zien. Het komt ten westen van Ierland te liggen:

Als gevolg daarvan draait bij ons de wind naar noordelijke richtingen. Daarmee wordt een soort ‘corridor’ opgezet voor koelere lucht die zijn oorsprong ten westen van Scandinavië vindt. Kortom: het wordt dus koeler. En tegelijkertijd ook niet heel dynamisch, dus de vooruitblik kan eigenlijk heel kort zijn.

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag is er sprake van perioden met zon afgewisseld met wolkenvelden. Zo nu en dan lijken de wolkenvelden iets meer het weerbeeld te kunnen bepalen. Het wordt zo’n 11 tot 13 graden. De wind is met name de eerste helft van de week (voor vanavond is er zelfs code geel uitgegeven vanwege windstoten) vrij krachtig, kracht 5, en waait uit het noordoosten. Na maandag neemt de snelheid af en is er sprake van een matige wind uit het noordwesten tot noordoosten. Vanaf het weekend lijkt de temperatuur weer omhoog te gaan.

Dank weer voor het surfen naar Bliksemdetectie en geniet van komende week! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter