Christian Versloot
Christian Versloot
7 juni 2020 08:58

We hebben een tweeledige week achter de rug. Waar het op Tweede Pinksterdag heerlijk weer was, en het op de dinsdag daarna zelfs nog warmer werd (met temperaturen van 27 graden was het voor de winterliefhebber even doorbijten), sloeg het weer op donderdag om. Veel bewolking en van tijd tot tijd zelfs regen dankzij de invloed van lagedruk.

In deze Blik op de week kijken we weer vooruit op het weer van de komende week. Vandaag lijkt nog wisselvallig te verlopen, maar daarna lijkt een weersverbetering zich af te tekenen – al komen we niet helemaal onder de wisselvalligheid uit. En om maar meteen af te trappen – op het moment dat je nu op de weerkaart kijkt, dan zie je het volgende:

Een storing behorend bij een lagedrukgebied trekt op dit moment over Nederland. Het gevolg: hier en daar wel wat ‘gaten’ in het wolkendek en zelfs wat ruimte voor de zon, maar ook veel wolkenvelden en van tijd tot tijd buien. Op de radarbeelden zien we die goed terug:

Na zondag weersverbetering

Op zondag is het dus wisselvallig. De wind komt uit het westen en komt oorspronkelijk uit de wat noordelijker streken, en daarmee wordt relatief frisse lucht aangevoerd voor de tijd van het jaar. Waar de maximumtemperaturen volgens de langjarig gemiddelden nu rond de 19 graden liggen, wordt het op zondag een graad of 16, soms 17. De wind is zwak tot matig en komt zoals gezegd uit het westen.

Ook op maandag is het iets frisser dan gemiddeld, met zo’n 16 tot 17 graden, maar het lijkt wel droog te blijven. Waar de wind ’s ochtends nog zwak tot matig uit zuidwestelijke richting waait, draait deze naarmate de dag vordert naar het noorden. Dat heeft alles te maken met het lagedrukgebied dat verder getrokken is, en de terugkeer van hogedruk, zoals we op deze kaart voor dinsdag kunnen zien:

Dinsdag en woensdag lijken twee gelijkwaardige dagen te worden. Het blijft droog, de wind waait zwak tot matig uit het noorden, en het wordt zo’n 16 tot 18 graden. Nog steeds iets frisser dan normaal dus, maar tussen de wolkenvelden door is er wel ruimte voor de zon.

Donderdag en vrijdag warmer, maar wel iets wisselvalliger

Langzaam maar zeker speelt zoals het er nu naar uitziet toch vanaf dat moment een lagedrukgebied weer een grotere rol in onze omgeving. Waar de wind op donderdag en vrijdag nog uit het noorden komt (ditmaal met een noordoostelijke component), gaat volgens de huidige berekeningen een lagedrukgebied boven Schotland invloed op het weer uitoefenen boven ons land. Op donderdag wordt het 19 graden en op vrijdag lijkt de temperatuur zelfs op te kunnen lopen naar 21 graden. Wel is er dan weer kans op een aantal regenbuien.

Kortom: het lijkt weer een prima week te gaan worden. Dat betekent echter wel iets voor het droogtetekort, zoals je op onderstaande kaart kunt zien. 2020 verloopt tot nu toe bijzonder droog, en de droogte is zelfs forser dan het recordjaar 1976. De komende tijd lijken we, ondanks enige wisselvalligheid, zelfs niet in de buurt te komen van deze recordlijn. Een teken van een veranderend klimaat.

Volgende week zijn we weer terug met een nieuwe update. Een prettige week gewenst! 🌤

Referenties

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter