Rick van der Burg
Rick van der Burg
11 augustus 2024 15:47

We krijgen te maken met zeer warme dagen en dat kan eindigen in een leuke onweerssituatie aankomende week, maar gaat dat ook gebeuren?

Handige links

Hoge temperaturen

Vandaag en morgen hebben we te maken met hoge temperaturen. Door een lagedrukgebied boven de Britse eilanden neemt de toevoer voor warme lucht toe. Dat resulteert in hoge temperaturen in Nederland. Op maandag levert het maximale temperaturen op tussen de 30 en 34 graden. Lokaal iets warmer is niet uitgesloten.

De combinatie warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het erg benauwd kan aanvoelen. Vooral in het zuiden is de luchtvochtigheid het hoogst. KNMI heeft daarom ook code geel uitgegeven voor maandagmiddag en begin van de avond.

Onweerkansen maandag onzeker

De onweerskansen voor maandag zijn nog erg onzeker. We hebben te maken met extreem hoge CAPE waarden (2500+ J/KG), maar dit is geen voorbode voor spectaculair onweer. Er moet namelijk ook een trigger zijn die het onweer laat ontstaan. We kijken naar twee mogelijke opties

Als het warm genoeg wordt is kan de convectie temperatuur behaald worden, dan wordt het zo warm dat er spontaan stijgende luchtbewegingen ontstaan (convectie). De temperatuur moet wel erg hoog zijn om dat te laten ontstaan. Dit achten we onwaarschijnlijk.

Een andere mogelijkheid is de trigger van een front of vore. We zien in de weerkaarten een thermische vore terugkomen die buien kan laten forceren. In weermodellen van Arome en Harmonie zien we dat op deze vore ook enkele buien ontstaan. Echter geven weermodellen zoals ICON deze buien niet weer.

Mochten er maandag wel buien ontstaan is de schering vrij beperkt, als we dat combineren met een hoge CAPE gaat het vooral om pulse/multicel buien. Dit kan lokaal voor wateroverlast zorgen.

Dinsdag meer kans

Dinsdag is de kans op het ontstaan van onweersbuien aannemelijker. De trigger (vore) die maandag eventueel onweer kan veroorzaken, kan op dinsdag opnieuw onweersbuien laten ontstaan.

Het probleem is alleen dat er bijna geen inversie aanwezig is. Dat wil zeggen dat elke bui die ontstaat ook direct doorgroeit tot een comulonimbus. Het gevolg hiervan is een “blob” aan regen waar alsnog wel onweer op zit.

In de aanloop naar maandag en dinsdag kan er nog een hoop veranderen in de weermodellen. We proberen jullie daarom zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Wil je de onweersverwachting weten voor aankomende dagen bij jou in de buurt? Bekijk dan vooral even de kans op onweer pagina. Vul de stad in waarvan je wil weten of het gaat onweren en onze website vertelt of er kans is op onweer bij jou in de buurt.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter