Mijn ultieme chase-ervaring ooit!

Op 25 mei 2016 beleefde ik in Amerika mijn meest intense chase-dag ooit. Op deze dag ontstond namelijk de zware EF-4 tornado in Kansas. De tornado bleef maar liefst anderhalf uur aan de grond en trok een spoor van 45 km! Gelukkig trok de tornado alleen over landelijk gebied en vielen er geen doden of gewonden. Wel was er schade aan enkele boerderijen.

Tijdens de chase heeft de tourgroep waarmee ik mee was totaal 4 keer een foto-/filmstop ingelast om het natuurgeweld optimaal te beleven. Tijdens een van die stops kon ik zelfs de beroemde ’tornado-roar’ horen; een diep ‘gebrom’ door de enorme windsnelheden van zo’n 400 km/uur in tornado! Een superervaring die ik nooit meer zal vergeten. De chase had veel kippenvel- en adrenalinemomenten. 

Zelfs voor dé bekende stormchaser Tim Marshall – die toch wel honderden (!) twisters in zijn lange chase-cariēre zag, is de Solomon-Chapman tornado nummer 1! Dat zegt wel wat.

Op mijn YouTube-kanaal kun je een compilatiefilmpje van deze gedenkwaardige chase-dag zien:

Geschreven door Bert van Dijk

Bert van Dijk
Bert is teamlid sinds 2018 en maakte zijn eerste bliksemopname in 1985, toen nog op diafilm. Vanaf 2009 is hij zes keer in Tornado Alley geweest. Hij gaat vaak  - samen met chase-maat Rick - op pad in Nederland en omgeving en maakt daarvan compilatiefilmpjes voor Bliksemdetectie.
(Artikel geschreven op 25 mei 2023)

Laat een reactie achter

Reacties staan tijdelijk uit i.v.m. Disqus advertenties die getoond werden. Er wordt gewerkt aan nieuwe manier van reacties plaatsen.