Rick van der Burg
Rick van der Burg
1 juni 2024 18:22

We zijn inmiddels meer dan 2 weken in Amerika en we hebben er al een grote hoeveelheid kilometers gereden. Nadat we de weken volop gespendeerd hebben aan het chasen van tornado’s vonden we het wel tijd voor wat mooie bliksemontladingen, want dat was nog niet helemaal gelukt. We hebben wel veel bliksemontladingen gezien, maar nog niet de volledige focus gelegd op het vastleggen van deze bliksemontladingen.

We begonnen in Lubbock Texas, waar we de dag ervoor eindigden. Vanaf daar moesten we terug naar Colorado, zo’n 5 uur rijden naar het noorden.

Het risico op tornado’s was niet mega groot, maar de omgeving was wel interessant genoeg om mooie supercellen te vormen met een kleine kans op tornado’s.

SPC outlook focus 31 mei
De rode cirkel geeft de gekozen locatie aan

Eenmaal aangekomen in de buurt van Lamar in Colorado zagen we de eerste buien al ten noorden en zuiden van ons ontstaan. Al snel besloten we richting het noorden te rijden gezien die buien het meest geïsoleerd waren, waardoor je duidelijk zicht hebt op de bui vanaf meer afstand. Eenmaal aangekomen zagen we de supercel in de verte al wat mooie ontladingen geven. We besloten vanaf een afstandje de bui te volgen om wat ontladingen vast te leggen.

Supercell

De bui kwam dichterbij en de hagelstenen werden door verschillende stormspotters ingeschat op zo’n 2 inch (5 cm). We wilde goed zicht hebben op de goede kant van de bui, dus besloten we richting het oosten te rijden waar we beter zicht hadden op de kern van de bui. Hier zou ook een eventuele tornado moeten vormen.

Een wallcloud vormde zich en begon steeds meer te roteren, maar helaas kwam de bui niet tot het produceren van een tornado. In de foto hieronder zie je dat de wallcloud mooi laag aan de grond zit.

Supercell wallcloud

We reden door zodat we niet in de kern van de bui terecht kwamen. Verderop was een mooie plek wat iets hoger lag waar we mooi zicht hadden op de bui. We hebben daar een hele tijd gestaan voordat we moesten verplaatsen. De bui gaf prachtige ontladingen met een leuke voorgrond. Aan de andere kant was in korte tijd een nieuwe supercel ontstaan die ook prachtige ontladingen gaf. We wisten gewoon niet meer waar we op moesten focussen. Al met al een succesvolle chase met mooie foto’s.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter