Rick van der Burg
Rick van der Burg
27 juli 2021 21:33

De afgelopen dagen hebben we te maken gehad met verschillende regen- en onweersbuien. Verschillende chasers van Bliksemdetectie waren deze dagen op pad om de buien vast te leggen.

Zaterdag

Het begon allemaal op zaterdag waarin Maurice en ikzelf (Rick) weer eens zin hadden om even een goede onweersbui te onderscheppen. Nadat we in de middag hadden afgesproken in de buurt van Utrecht, hebben we een aantal uur gewacht op wat er zou gaan gebeuren. Er waren kansen voor het zuiden van België en kansen voor het noorden van Nederland.

We besloten naar het zuiden te trekken waar al een aantal onweersbuien ontstaan waren en richting het noorden trokken. Eenmaal aangekomen in Luik (België) kon Maurice nog een ontlading vastleggen, waarna de onweersbui naar het westen trok en het bij ons alleen maar begon te regenen.

We besloten toch snel richting het noorden van Nederland te rijden om daar toch nog de onweersbui te onderscheppen. Ondanks dat we snel in het noorden waren had de regen ons net ingehaald en besloten we onder een tankstation te schuilen. We konden daar toch nog een aantal ontladingen vastleggen.

Zondag

Zondag waren Melle, Jannie en Maurice in het noorden op pad. Aan het begin van de avond vertrokken zij vanuit Drachten eerst richting Heerenveen. Helaas viel die bui dood, maar toen belde Angelique over een bui in Drenthe. Bij Oosterwolde kwamen zij deze bui tegen. Een mooie wolkenlijn, die helaas weinig onweer bevatte. De tocht eindigde bij De Lichtmis, waar zij een mooi wolkencomplex konden vastleggen in het licht van de ondergaande zon.

Ook Rick reed in Zuid-Holland rondjes om verschillende buien te onderscheppen. Bij Moordrecht was in de ochtend de prachtige opbouw te zien van de buien richting Alphen aan den Rijn en bij Woerden kon hij toch nog een ontlading vastleggen.

Later op de avond trokken er nieuwe buien over het land. Deze buien gingen gepaard met onweer. Vanaf de dijk in Nieuwerkerk aan den IJssel kon Rick een aantal foto’s maken van een paar gave ontladingen.

Maandag

Maandag deed Maurice een rondje door Friesland, waar een aantal buitjes actief waren. Uiteindelijk schoot hij een aantal foto’s bij het kunstwerk van Jan Ketelaar op de dijk bij Holwerd. Na een kleine tussenstop thuis in Drachten ging hij op pad naar een buitje vlak bij Drachten bij het dorpje Smalle Ee. Deze bui gaf nog een aantal ontladingen waarvan hij één wist vast te leggen. Er trokken daarna nog een aantal mooie wolkenluchten aan hem voorbij. Afsluiter van de avond was een bui boven het IJsselmeer die vanaf Smalle Ee te zien was.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter