Maurice Hamming
Maurice Hamming
14 augustus 2022 08:57

Het is zaterdagochtend 23 juli 6.00 uur. Samen met mijn broer stap ik in de auto voor een rit naar Italië, het Gardameer om precies te zijn. Na een rit zonder al te veel problemen onderweg stappen we zo’n 13,5 uur later uit bij ons appartement in Peschiera. Uitzicht op het meer en het zonnetje schijnt volop; het beloven twee heerlijk weken te worden. 

De dagen voorafgaand aan de vakantie houd je als onweersliefhebber het weer toch iets anders in de gaten op je vakantiebestemming dan de gemiddelde toerist. Het ene moment leek het qua onweer gunstig uit te pakken, het andere moment weer iets minder. De kans dat ik iets van onweer kon verwachten was dus zeker aanwezig, maar dat het zo zou uitpakken had ik nooit durven dromen.

Maandag 25 juli

Na een relaxte zondag waarin we een beetje konden wennen aan de temperaturen, 37 graden overdag, is het vandaag raak! Vanaf het balkon van het appartement hebben we zicht op het noorden. Op de radar zie ik vanuit het westen een buitje richting de noordzijde van het Gardameer trekken. Hier en daar flitste het wat achter de wolken, maar aangezien het al wat donker aan het worden was kan ik toch wat leuke foto’s maken. 

Ondertussen blijf ik ook de radar in de gaten houden. Vanuit het zuidwesten komt een buitje mijn kant. En snelle blik op Google Maps leerde mij dat veel mensen hier houden van het maken van wijn, want alle velden waar ik zicht zou hebben op het zuidwesten staan vol met wijnranken! Een beetje balend loop ik naar een straatje net achter mijn appartement waar ik er in ieder geval niet te veel gebouwen het zicht blokkeren. De bui geeft al aardig wat ontladingen, maar net zoals de bui eerder op de avond aan de noordkant van het meer zitten de flitsen voornamelijk in de wolken. 

De wind begint aan te zetten en ik voel de eerste druppels. Aangezien het nog wel 5 minuten teruglopen was naar het appartement besloot ik snel het spul in te pakken. Want uit ervaring weet ik dat je vrij doorweekt kunt raken in vijf minuten, haha. Bij het hek aangekomen waait en druppelt het nog steeds, maar het zet nog niet door en de flitsen zijn nu wel zichtbaar! Snel zet ik de boel weer op om toch nog wat flitsen te vangen, en met resultaat! Een paar kleine flitsen in beeld! Niet van harte, maar wie het kleine niet eert 😉

De bui komt steeds dichterbij, maar aangezien de regen nog steeds niet doorzet besluit ik te verplaatsen naar de tuin van het gebouw waar ik verbleef. In de tuin zie ik het tussen de boom en het appartementencomplex flink doorflitsen! Ik richt de camera op de bui en weet een paar hele mooie ontladingen vast te leggen.

Maar met de bui, kwam ook de regen dichterbij. Gelukkig was het maar een klein stukje lopen terug naar het balkon waar het niet regende. 

Terwijl de bui nu vol over mij heen trekt zoek ik snel een plekje op ’t balkon. Ik zat nog maar net toen de bliksem insloeg in het meer voor mij! Kort daarna gevolgd door een geweldige doffe dreun! Snel kijk ik op mijn camera om te zien om of ik ‘em heb kunnen vastleggen. En ja, het is gelukt! Ook een aantal flitsen daarna weet ik te vangen op beeld. Om de regen de vermijden verplaats ik zo nu en dan naar een andere plek op het balkon. Tot op een gegeven moment de bui langzaam uitsterft. Met een voldaan gevoel pak ik mijn spul weer in en gooi snel even de accu weer aan de lader, je weet immers maar nooit wat er de volgende dag komen gaat.

Dinsdag

Na weer een heerlijk zomerse dag aan het Gardameer is de avond gevallen in Italië. Ook vanavond zit ik weer lekker op het balkon te genieten van een lekker Italiaans biertje als ik het in de verte zie flitsen. De frequentie van de flitsen ligt nog vrij laag, dus ik besluit eerst rustig mijn biertje op te drinken. Eenmaal op pak ik mijn statief en statief en loop ik naar het water toe, waar ik zicht heb op de bui in het westen. Camera op statief, trigger aan en knallen maar! Na een paar minuten was het raak. Een flits linksboven in beeld met de rand van het meer op de voorgrond. 

Terwijl ik sta te genieten van de bui die voor mijn camera aan het flitsen is zie ik op de radar een andere bui mijn kant op komen. Ik besluit om het straatje achter het appartement weer in te lopen en de bui daar af te wachten. De flitsfrequentie van deze bui ging nu rap omhoog, hoewel deze bui nog wel een eindje weg was flitste deze als een malle! Met dat de bui langzaam dichterbij komt zie ik ook steeds vaker een flits uit de bui komen. Het duurt ook niet lang voor ik de eerste schicht op foto heb. Achteraf bleek dit het startschot van een heleboel hele vette ontladingen! Voor mijn neus schieten de bliksemschichten alle kanten op. En dat allemaal terwijl ik net buiten de regenzone sta, perfect!

Aangezien de ontladingen vrij hoog zitten besluit ik iets dichter bij het wijnveld te gaan staan voor een mooi shot met de wijnranken. Ik hoef niet lang te wachten. Het blijft maar doorflitsen en ik heb zo de mogelijkheid een heleboel mooie flitsen op foto te zetten! Een geweldige show recht voor mijn neus! Terwijl het nog een aangename 25 graden is en ik lekker op slippertjes en in mijn korte broek buiten sta. En het mooiste is dat ik precies de shots schiet die ik in gedachten had toen ik dichter bij de wijnranken ging staan. 

Na meer dan een uur van flitsen begon het dan toch te regenen. Ik besluit terug te gaan en ondanks dat het al 1 uur geweest is pak ik toch de laptop om de foto’s in te laden. Het is tenslotte vakantie! Ik bewerk de foto’s en in Photoshop combineer ik een aantal van deze foto’s tot één ultieme onweersfoto. Tevreden met het resultaat duik ik toch maar mijn bed in.

Woensdag

Na een kort nachtje volgt een rustig dagje, zoals iedere dag aan het einde van de middag weer lekker op het luchtbed dobberen op het meer. Hier en daar zie ik al wat wolken omhoog ploppen. Toch duurt het pas tot in de avond voor het echt begint met onweren. Vanaf het balkon weer mooi zicht op een bui die zich aan ten noorden van het Gardameer bevindt. Als deze toch wel aardig begint te flitsen pak ik mijn camera en statief. Een mooie bui voor een timelapse!

Als aan de andere kant van het meer zich ook een bui meldt besluit ik toch maar naar beneden te lopen. Vanaf het balkon zit er namelijk een vrij grote boom voor het zicht. Bij het water stel ik de camera weer op en start een nieuwe timelapse. De bui blijft wel een uur lang flink flitsen! Hoewel het allemaal IC (Intra Cloud) ontladingen zijn geeft het toch wel een gaaf beeld zo met de lichtjes aan de overkant van het meer. In het shot onder andere de lampjes van Lasize en Bardolino. 

Ik ben blij dat ik een externe hardeschijf heb meegenomen voor mijn laptop. Ik blijk toch aardig wat foto’s geschoten te hebben voor de twee timelapses. Een kleine 1000 afbeeldingen laad ik in Lightroom in om ze vervolgens om te zetten naar een timelapse. Hieronder zie je het resultaat van de timelapse van woensdag.

Toen het flitsen wat minder werd besloot ik om nog wat losse foto’s te schieten. Helaas waren daarna niet een heleboel mooie flitsen meer. Maar gelukkig kon ik er nog wel een paar schieten! 

Donderdag

Ook op donderdag is het weer raak. ’s Avonds zie ik het in het westen al een beetje flitsen. Ik kijk op de radar en zie dat er een dikke bui aan zit te komen! Ik ren, voor zover dat kan op slippers, naar beneden om een plekje te vinden langs het meer waar ik naar zicht heb op het westen. Al snel ligt de flitsfrequentie vrij hoog! Ik besluit om een timelapse te starten om de naderende bui in beeld te brengen. De bui flitst behoorlijk en er hangt ook een flink regengordijn onder.

Aangezien de bui buiten beeld dreigt te raken start in een nieuwe timelapse. De structuur van de bui wordt steeds beter zichtbaar. Wat een prachtige bui! Ondanks dat er maar weinig ontladingen daadwerkelijk te zien zijn flitst de bui in de wolken enorm hard door. Hoe dichterbij de bui komt, hoe duidelijker deze te zien is. Nadeel is wel dat de regen nu ook dichterbij komt. De wind begint nu echt op te zetten en de eerst druppen vallen nu toch echt wel naar beneden. Snel stop ik de timelapse en pak ik mijn spul in. 

Alles bij elkaar gevoegd tot een grote timelapse gaf dit prachtige resultaat!

Vanaf het balkon schiet ik snel nog een plaatje en ik leg mijn cameraspul in het appartement. Daarna ga ik weer naar buiten om de luchtbedden binnen te halen. Als ook de deurmat er vandoor dreigt te gaan pak ik alles wat los staat en niet zo zwaar is om het binnen te bewaren. Met de zwaarste tuinstoelen blokkeer ik de vuilniscontainers en net op tijd om niet doorweekt te raken stap ik de deur weer in. Vlak voor ik naar binnen stap zie ik nog net snel tijd om een foto te maken van de ruige structuur van de bui.

Eenmaal binnen kan ik door het raam zien hoe de bui tekeergaat. Door de wind is het niet mogelijk om op het balkon te staan zonder dat de camera van het statief waait, dus ik besluit het raam dicht te laten en te genieten van dit natuurgeweld. De wind waait de regen tegen de ramen, de bomen krom en witte koppen op het meer. Ondertussen blijft het maar doorflitsen. Als even later de regen wat minder is geworden en de wind in kracht is afgenomen zie ik toch ontladingen uit de bui komen! Ik pak mijn cameraspul om het op het balkon weer op te bouwen. Daar weet ik nog een paar prachtige flitsen vast te leggen! De trekt door het Gardameer over. Terwijl de boom nu het zicht blokkeert begint de frequentie af te nemen. Met de laatste flitsen verdwijnt de bui in de verte. En daarmee vertrekt de heftigste bui van deze week naar het oosten. 

Vrijdag 

Alsof het nog niet genoeg was staat er ook voor vandaag weer onweer op het programma. Zij het niet zo’n zware bui als donderdag. Voorafgaand aan de bui wel een mooie structuur.  Ondanks dat de bui weer heel erg veel flitst is het maar zelden ook goed zichtbaar. Slechts een paar keer schiet de flits naar beneden. Gelukkig wist ik een aantal keer daarvan ook op foto vast te leggen! Niet de meest spectaculaire bui, maar zeker de moeite waard. Waarschijnlijk ben ik verwend geraakt door de buien van de afgelopen dagen, haha.

Dinsdag 2 augustus

Het is al een paar dagen rustig geweest. Dinsdagochtend rond een uur of zeven word ik wakker. Voor deze ochtend was er wel wat kans op onweer, maar ik verwacht er niet heel veel van. Aangezien ik toch wakker ben kijk ik toch even naar buiten. Een prachtige wolkenlucht hangt boven het Gardameer!  Snel schiet ik vanaf het balkon alvast een fotootje, je weet namelijk nooit hoe snel het voorbij is met dit soort luchten. Daarna de trap af, naar de waterkant. Gelukkig is de lucht nog steeds zo geweldig en ik schiet een panorama.

Ook de bliksemschichten blijken al wakker te zijn. Het flitst aan alle kanten! Nadeel hiervan is dat ik niet weet welke kant ik de camera op moet richten. Omdat je toch moet gokken draai ik zo nu en dan de camera. Ondanks dat ik er een paar keer naast zit kan ik toch nog wel een paar flitsen vangen op foto! Een heerlijk toetje na al het onweersgeweld van vorige week. Voor de komende week lijkt er verder geen onweer op de planning. Misschien maar beter ook, kom ik ook nog toe aan vakantie vieren haha! 

Maurice Hamming

Maurice Hamming

Maurice is al jaren actief als chaser. Aangestoken door Melle begon het met alleen foto’s. Nu meer dan 10 jaar verder is hij ook een van onze vaste vloggers. Daarnaast geeft hij les in Groningen en heeft hij een eigen bedrijf.

Laat een reactie achter