Maurice Hamming
Maurice Hamming
28 mei 2024 00:12

De afgelopen week was behoorlijk onstuimig. Omdat er een aantal keer kans was op onweer waren meerdere chasers op pad. En niet zonder resultaat! Ondanks dat er weinig ontladingen zijn vastgelegd, gaven de buien wel prachtige wolkenluchten.

20 mei – Flinke buien boven Friesland

Het begon op Tweede Pinksterdag. Een aantal fikse buien trokken over voornamelijk Friesland. Een van de buien trok vlak langs Drachten, waar vanuit Maurice onderweg ging om deze vast te leggen. De bui gaf behoorlijk wat ontladingen, maar vanwege de stevige regenval was daar weinig van te zien. 

Omdat de achterkant niet heel fotogeniek was besloot Maurice met een omweg voor de bui uit te komen. En met succes, want de voorkant zag er mooi uit. Een flinke arcus was te zien terwijl de bui over Leeuwarden trok.

Niet alleen boven Leeuwarden, maar ook boven Buitenpost trok een bui langs. Deze zorgde daar voor flinke overlast. Straten kwamen onder water te staan en bij sommige woningen kwam zelfs de hagel uit de toiletpot omhoog!

21 mei – Grote shelfcloud boven Midden Nederland

Ook de dag erna was er weer kans op onweer. Zowel Maurice als Wichard vertrokken vanuit het noorden naar het midden van Nederland. Waar inmiddels ook Stephan onderweg was gegaan. Aan het einde van de middag waren er in die regio verschillende buien met wederom mooie wolken te zien.

Een van de buien trok het IJsselmeer op, vanaf Almere keken Wichard en Maurice de bui na. Stephan zat inmiddels aan de oostkant van Nederland waar een prachtige shelfcloud het land binnentrok. Aangezien het duo uit Friesland dit ook op camera wilde vastleggen, besloten ook Wichard en Maurice meer naar het oosten te rijden. Met resultaat, in de buurt van Woudenberg legden zij het “monster” vast!

24 mei – Buien in Duitsland

In de middag vertrokken Wichard en Maurice vrijdag naar Duitsland. Allereerst naar de regio Cloppenburg, waar een mooie cel op af lijkt te koersen. Helaas bleek de bui daar minder zin in te hebben. Aangekomen op een mooie plek, moeten zij het doen met de restjes van de bui. 

De hoop niet opgevend koerste het tweetal verder Duitsland in, op naar de volgende cel. Iets voor Bremen gaan zij de snelweg af om daar een bui op te wachten. Het was geen gigantisch complex, maar toch zat er een mooi kraagje op de bui.

26 mei – Verschillende buien in Nederland

In de middag is het voornamelijk rond het IJsselmeer raak. Sommige buien ontwikkelen zich in een paar minuten van schattig wolken sliertje, naar een grote boze wolk. Ook deze middag zijn er weer verschillende chasers op pad. 

Maurice rijdt langs de A6 als hij net voor Urk een bui ziet ontstaan. Snel neemt hij de afrit en zoekt een veilige plek op om de bui vast te kunnen leggen. De bui verplaatst zich richting het noorden, waar zowel Henk-Jan en Wichard op verschillende plekken dezelfde bui opwachten. De bui is dus van meerdere kanten door het team vastgelegd. Later in avond ontstaat er in het noorden van het land weer een bui. Deze trekt over Leek en Groningen. Melle en Maurice hebben de achtervolging ingezet, maar door de grote hoeveelheid regen en de hoge treksnelheid van de bui redden ze dat niet meer. Ze besluiten om bij Leek de bui “in de kont te kijken”. Langzaam trekt de bui van hun af, maar niet zonder nog een paar mooie flitsen te laten zien.

Terschuur: Foto’s van Stefan

Foto’s van Melle

Maurice Hamming

Maurice Hamming

Maurice is al jaren actief als chaser. Aangestoken door Melle begon het met alleen foto’s. Nu meer dan 10 jaar verder is hij ook een van onze vaste vloggers. Daarnaast geeft hij les in Groningen en heeft hij een eigen bedrijf.

Laat een reactie achter