Als er veel wind staat en het koud is of als het heel vochtig is en het warm is kan de temperatuur geen goede graadmeter zijn voor hoe mensen het weer beleven. Daarom zie je hier de actuele gevoelstemperatuur in Nederland. Het is een betere inschatting over hoe jij het weer ervaart. Meer weer vind je via de handige keuzeknop. Wil je weten hoe de gevoelstemperatuur precies werkt? Scroll dan iets verder door naar onderen.

De gegevens zijn het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2021 om 01:10 uur en worden iedere 5 minuten ververst.

Actuele gevoelstemperatuur in Nederland

Bekijk een andere kaart

Deel onze waarnemingen - bedankt!

Actuele waarschuwingen Nederland

Er geldt nu code groen

Uitleg over gevoelstemperatuur

In veel gevallen is de temperatuur geen goede indicator voor de manier waarop de mens het weer ervaart. In de winter kan het soms veel kouder aanvoelen dan het is - terwijl het voor het gevoel 's zomers behoorlijk heet kan zijn. Weerkundigen hebben de gevoelstemperatuur bedacht om een beter idee te hebben van onze weerervaring.

In de winter is het veelal de wind die het veel kouder doet laten voelen dan het echt is. We gebruiken net als het KNMI de JAG/TI index om de zogeheten windchill te berekenen. De index is wetenschappelijk onderbouwd en staat het dichtst bij de ervaring van de mens. Hij wordt ook gebruikt in onder andere Amerika en Engeland.

In de zomer doet het soms veel warmer aan dan het is. Als het heel vochtig is dan wordt het heel broeierig en vinden veel mensen het weer benauwend. Als de temperatuur circa 27 graden is en hoger zie je hier de hitte-index. Die toont in de zomer hoe warm het écht lijkt te zijn.

Weergrafiek gevoelstemperatuur de afgelopen 24 uur

Weerstation:
Deze informatie is door het KNMI uitgegeven onder een Creative Commons zero (CC0) verklaring. Bron: KNMI. Het KNMI is niet betrokken bij het afgeleide werk en onderschrijft de strekking daarvan niet noodzakelijkerwijs. Bliksemdetectie.nl streeft ernaar altijd actuele informatie van het KNMI paraat te hebben op deze website.