Ligt er een hogedrukgebied in de buurt of is het toch een lagedrukgebied? Met de actuele luchtdruk in Nederland kun je dat zelf bepalen. Extra uitleg over de luchtdruk vind je iets naar onderen. Een andere weersoort bekijken? Gebruik dan de handige keuzeknop.

De gegevens zijn het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2021 om 01:40 uur en worden iedere 5 minuten ververst.

Actuele luchtdruk in Nederland

Bekijk een andere kaart

Deel onze waarnemingen - bedankt!

Actuele waarschuwingen Nederland

Er geldt nu code groen

Uitleg over luchtdruk

Lucht oefent druk uit op alle objecten op aarde. Bij een hogedrukgebied is deze druk hoger dan bij een lagedrukgebied. We kunnen dit meten aan de hand van de luchtdruk.

De luchtdruk wordt gemeten met een barometer. De hoeveelheid druk zorgt ervoor dat de barometer een andere waarde aangeeft. Een bijzondere vorm van de barometer is een donderglas: dat is een glas met gekleurde vloeistof. De vloeistof wordt ingedrukt door de lucht. Als de druk echter te laag is wordt de vloeistof niet meer tegengehouden en loopt het glas over. Omdat dat vaak bij stormdepressies en onweersbuien gebeurt wordt het een donderglas genoemd.

De luchtdruk wordt gemeten in hectopascal (hPa). Maar wanneer hebben we nu te maken met hoge en lage druk?

  • < 990 hPa: een lagedrukgebied ligt in de buurt. Meestal is het wisselvallig weer;
  • 990 - 1020 hPa: we gaan van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied of andersom, te bepalen met de drukverandering in de weergrafiek hieronder;
  • > 1020 hPa: een hogedrukgebied ligt in de buurt. Meestal is het stabiel weer.
→ Meer informatie over luchtdruk en barometer? Onze partnersite WeerstationInfo.nl legt het uit!

Weergrafiek luchtdruk de afgelopen 24 uur

Weerstation:
Deze informatie is door het KNMI uitgegeven onder een Creative Commons zero (CC0) verklaring. Bron: KNMI. Het KNMI is niet betrokken bij het afgeleide werk en onderschrijft de strekking daarvan niet noodzakelijkerwijs. Bliksemdetectie.nl streeft ernaar altijd actuele informatie van het KNMI paraat te hebben op deze website.