Op deze pagina vind je de actuele windsnelheid in Nederland. Hoe deze windsnelheid wordt bepaald kun je lezen als je iets naar onderen scrollt. Als je een andere weersoort wilt bekijken maak je gebruik van de keuzeknop.

De gegevens zijn het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2021 om 01:30 uur en worden iedere 5 minuten ververst.

Actuele windsnelheid in Nederland

Bekijk een andere kaart

Deel onze waarnemingen - bedankt!

Actuele waarschuwingen Nederland

Er geldt nu code groen

Uitleg over windsnelheid

Als je wilt weten hoe hard het waait in Nederland kun je kijken naar de windsnelheid. Die wordt gemeten met een anemometer, ook wel een windmeter genoemd. Er zijn verschillende soorten windmeters: een meter met halve bollen die ronddraaien, een schoepenrad, maar ook ultrasone windmeters worden gebruikt.

Op deze pagina zie je de zogeheten 10-minuten windsnelheid. Dat is de gemiddelde windsnelheid over de afgelopen tien minuten, gemeten op 10 meter boven de grond. Dat is in lijn met wereldwijde weerkundige richtlijnen.

→ Meer informatie over windrichting, windsnelheid en een windmeter? Onze partnersite WeerstationInfo.nl legt het uit!

Weergrafiek windsnelheid de afgelopen 24 uur

Weerstation:
Deze informatie is door het KNMI uitgegeven onder een Creative Commons zero (CC0) verklaring. Bron: KNMI. Het KNMI is niet betrokken bij het afgeleide werk en onderschrijft de strekking daarvan niet noodzakelijkerwijs. Bliksemdetectie.nl streeft ernaar altijd actuele informatie van het KNMI paraat te hebben op deze website.