Nieuwe chasedag in Kansas

Afgelopen dinsdag waren er nieuwe kansen voor tornado’s, structuren en onweer in onder andere Kansas en Oklahoma. Er was een “Enhanced Risk” uitgegeven met een 5% kans op tornado’s.

Image

Ons startpunt was die ochtend Salina (Kansas) en reden na ons ontbijt en briefing zo’n 200 kilometer naar het noorden, bijna naar het plaatsje York (Nebraska). Hier hebben we een aantal uur gewacht bij een benzine station totdat de stormen zouden ontstaan.

Na enkele uren zagen we ten westen van ons een storm ontstaan waar al een aantal landspouts (torando icons op map hieronder) werden gesignaleerd. We besloten richting het westen te rijden omdat deze stormen op dat moment de beste potentie hadden.

In de verte zagen we al een overshooting top door de wolken heen. Langzaam reden we verder en verder en kwamen we dichterbij. De bovenste bui (omcirkeld) was een prachtige supercell waar bijna geen regen uitkomt (ook wel LP supercell genoemd). Deze zagen we in de verte langzaam richting het Noord oosten trekken en stortte kort nadat wij weer verder gingen in.

We reden snel door richting de core van de bui ten zuiden van ons om nog wat foto’s te maken buiten de regen om. De bui was aardig actief met onweer, maar veel structuur zat er niet meer op. We reden continue voor de bui uit om foto’s van het onweer te maken.

Ondertussen was het donker en vormde de bui een bow echo. We reden ten noorden van de bow echo net aan de voorkant van de bui, waar we getrakteerd werden op een prachtige lichtshow. Hiervan zijn enkele video’s gemaakt die binnenkort ook op onze facebook en website gedeeld worden.

Uiteindelijk reden we voor de bui uit en besloten we heel even te wachten tot het zwaarste deel van de bui (bow echo) erop zat. Een bow echo bevat namelijk een hoop wind, waar we niet perse in wilde zitten. Toen het zwaarste deel voorbij trok ten zuiden van ons keerde we om en reden we terug naar het motel waar we de vorige nacht ook verbleven.

Uiteindelijk dus een prachtige chasedag met een mooi eind.

Een stack van alle ontladen

Geschreven door Rick van der Burg

Rick van der Burg
Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.
(Artikel geschreven op 19 mei 2022)

Laat een reactie achter