Zondag hele dag door onweerkansen

Christian Versloot • zondag 21 augustus 2016

Dit weekend wordt in de greep gehouden door een lagedrukgebied in de buurt van de Britse Eilanden. Dat laag zorgt voor wisselvallig weer in onze regio. Ook onweer is hier niet bij uitgesloten.

Voor de nacht naar zondag hebben we gezien dat er een kans op onweer gold, en dan met name voor de kustgebieden. Zondag overdag lijkt deze kans ook tijdelijk landinwaarts te gelden.

Dit heeft alles te maken met het feit dat zones van lagedruk, troggen, zorgen voor dynamische vorming van buien. Dit gecombineerd met het dagelijkse vormen van stapelwolken en buiigheid, leidt ertoe dat zondag voor het gehele land een kans op onweer geldt. De hoogste kans geldt echter nog steeds voor de kustgebieden. Neemt tegen de avond de kans op onweer landinwaarts af, in de kustgebieden kan ook in de nacht naar maandag nog onweer voorkomen.

Het KNMI geeft aan dat de criteria voor code geel mogelijk niet worden overschreden. In dit geval moeten we geen rekening houden met fel onweer, maar eerder met een paar klappen bij een bui. Desondanks geldt toch de eerder genoemde onweerkans.

Na het weekend stabiliseert het weerbeeld onder invloed van een hogedrukgebied. De kans op onweer is dan nihil.

rp_13709774_1062092047179499_2935491319104180749_n.jpg

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?