Vanmiddag onweersbuien; code geel voor heel Nederland

Christian Versloot • maandag 27 februari 2017

waarschuwing_land_0_newVanmiddag krijgt Nederland te maken met een aantal regen- en onweersbuien. Vanaf halverwege de middag zullen een aantal buien het zuidwesten van het land binnen trekken. De buien zullen dan steeds verder noordoostwaarts trekken.

Naast een voor februari flink aantal ontladingen kunnen de buien ook gepaard gaan met hagel en windstoten tot 80 kilometer per uur. Daarom geldt voor het gehele land momenteel code geel: een weerwaarschuwing voor onweer.

Zone van lagedruk

De buiigheid heeft te maken met een zone van lagedruk die zich momenteel tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk bevindt. Een langgerekt front strekt zich uit tot aan het hogedrukgebied ten westen van het Iberisch schiereiland.

Dit front maakt een golvende beweging voor onze kust. Daardoor ontstaan op sommige plekken luchtoverschotten en op andere plekken tekorten. Het gevolg hiervan is dat er sprake is van stijgende luchtbewegingen en dus uiteindelijk buienvorming.

Er is tot 700 J/kg aan CAPE beschikbaar in de atmosfeer. Dat kan voor februari leuke exemplaren opleveren, zoals de buien die momenteel boven Frankrijk hangen laten zien. De buien zullen zich door aanwezige windschering waarschijnlijk manifesteren als geclusterde exemplaren.

Foto’s? Video’s? Ze zijn welkom!

Hoop doet leven, maar we denken dat de onweersbuien van komende middag niet zo zwaar zullen worden als onderstaande prachtplaat uit Australië. Toch zullen hier en daar leuke flitsen zichtbaar zijn, om van fraaie buienluchten niet te spreken. Daarom geldt vanzelfsprekend: heb je een mooie foto of video, stuur ‘m op via Instagram of op Facebook!

Thor laat zich zien in Australië! (via @danielunterrainer) ↪ Gave foto? Je reactie is welkom! ↪ Meer bliksem? Volg @bliksemdetectie ⚡ ↪ Stuur vooral je eigen platen op! #fb

Een bericht gedeeld door Bliksemdetectie.nl (@bliksemdetectie) op

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?