Vandaag geen onweer, integendeel

Christian Versloot • maandag 22 mei 2017

Met als oorzaak een langzaam voortslepend koufront hebben we de laatste dagen een flink aantal zware regen- en onweersbuien gezien boven het oosten van Duitsland. Smachtend op onweersbuien keken we richting Frankrijk, maar een luchtdrukblokkade zorgde ervoor dat het echte spektakel niet bij Nederland aankwam. Ook vandaag lijkt weer een dag te worden waarbij we de onweerliefhebber helaas teleur moeten stellen.

  • Desondanks genieten van een aantal fraaie bliksemfoto’s? Overweeg dan eens een follow op Instagram.
  • Per e-mail ingelicht worden over naderende onweersbuien? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

hoogHogedrukgebied boven Duitsland gaat oostwaarts

De schuldige van het weer van de afgelopen dagen is een hogedrukgebied dat zich momenteel ten noorden van Duitsland bevindt. Dit hoog zorgt bij ons voor een oostelijke stroming met als gevolg stabiel zomers weer. De temperatuur van 24 graden morgen overdag met veel zon liegt er dan ook niet om.

Dit hogedrukgebied beweegt echter langzaam oostwaarts, hetgeen we in de lucht gaan herkennen aan van het westen uit toenemende stapelbewolking. Deze stapelbewolking gaat vanaf de tweede helft van de middag toenemen. Let dan ook eens op en herken verschillende optische verschijnselen, zoals bijzonnen en halo’s! Foto’s insturen mag op Facebook.

In de nacht van maandag op dinsdag is het half bewolkt en koelt het af naar zo’n 12 graden.

Morgen een bui, misschien met een klap onweer

Als gevolg van dit terugtrekkende hogedrukgebied zien we dat lagere druk wat meer macht gaat krijgen in onze regio. Een occlusiefront behorend bij deze lagedruk trekt dan ook op dinsdag over ons land, en de weerkaarten tonen hierbij enige neerslagsignalen. Met een SBCAPE van 100 tot 500 J/kg is de onstabiliteit redelijk verwaarloosbaar voor onweer van enig kaliber. Een bliksemflits is echter niet uitgesloten, en dan met name niet in de oostelijke helft van het land. Er is weinig shear aanwezig in de atmosfeer, hetgeen organisatie niet bespoedigt.

Mooie week met zomerse warmte

 

De huidige weerkaarten geven bovendien voor de dagen daarna geen enkel signaal op buiigheid af. Integendeel, hogedruk lijkt de komende week het weer in Nederland te gaan bepalen. Naar verwachting is er veel zon. Wel gaat tussen dinsdag en vrijdag de temperatuur omlaag naar 21-23 graden. De dagen daarna zijn nog ver vooruit, maar zaterdag en zondag worden mogelijk zomers met temperaturen boven de 25, en misschien zelfs tegen de 28 graden.

 

prec_17052312_17052118

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?