Analyse onweerkansen zondag 28 mei

Christian Versloot • zondag 28 mei 2017

Zaterdag hebben we een soort ‘stille’ omslag gezien naar koeler weer, althans in het westen van Nederland: tegen een uur of 5 ’s middags zakte de temperatuur als een baksteen, ontstond er wat bewolking, maar toen was het klaar. Geen écht onweer, op een paar buien in België en Limburg na. Maar goed, dat was ook een beetje zoals verwacht.

  • Onweer volgen op je smartphone? Overweeg dan eens een download van onze app!
  • Omslagfoto: Maurice Hamming

Laten we kijken naar de situatie van vandaag. De combinatie van hoge- en lagedrukgebieden zorgt er nog steeds voor dat er in grote delen van het land warme en vochtige lucht wordt aangevoerd. Uitgezonderd de kustgebieden stijgt de temperatuur op veel plaatsen naar 27-28 graden, op sommige plekken 30+ graden. Dat lijkt ervoor te zorgen dat er vandaag een redelijke kans is op warmteonweer. Dit zegt de guidance van de dienstdoende KNMI-meteoroloog:

Nabij het koufront is een enkele bui mogelijk. Met name komende nacht. Hirlam en Har38 zijn daar het duidelijkst mee. Progtemps laten middelbare onstabiliteit zien. Har36 perst er nog net enkele ontladingen uit, KOUW komt lokaal met 62% kans op onweer. Morgen in het zuidoosten grotere onweerskansen. Beide Harmonies geven veel ontladingen te zien, INDECS komt boven de 80% boven het zuidoosten. CAPE dan mogelijk boven de 2500 J/kg, schering rond 25 kn. Multicells zijn waarschijnlijk.

Kortom, met name in het zuidoosten van het land zien we flinke CAPEs en redelijke shear, waardoor felle onweersbuien mogelijk zijn. Hoewel het zwaartepunt boven de Ardennen ligt, kan eea ook boven Limburg en Noord-Brabant ontstaan. Goed de radar in de gaten houden dus! De kaarten tonen volgens dezelfde guidance voor de nacht naar maandag een groter onweercomplex. Maar, zoals de meteoroloog van het KNMI ook aangeeft, is het verloop daarvan nog erg onzeker:

Het terugkomen van de warme in de nacht van maandag levert met name in Har36 en Hirlam een stevig onweerscomplex op. Har38 en EC geven echter niets. Erg onzeker dus nog.

Afwachten dus! We houden op Facebook en Twitter de situatie nauwgezet in de gaten. Overweeg dus een follow en blijf continu op de hoogte. Per mail op de hoogte blijven? Dan is onze nieuwsbrief misschien iets voor jou.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?