Christian Versloot
Christian Versloot
2 juni 2017 22:43

Op moment van schrijven (vrijdagavond laat) lijkt onweer in Nederland hem niet meer te gaan worden. De atmosfeer was behoorlijk onstabiel, maar was aan de onderkant te droog om onweer toe te staan.

  • Omslagfoto: Melle van der Werff

Zaterdag overdag trekt een frontaal systeem over Nederland. De kans op onweer is in het westen nul, maar in het oosten is er nog enige onstabiliteit aanwezig. Daar geldt dus een zeer minimale onweerkans, die eigenlijk verwaarloosbaar klein is. In meteorologisch technischere taal schrijft de guidance er dit over:

Enige aandachtspunt is wanneer er in het noordoosten/oosten zaterdagmiddag toch nog een bui vanaf de grond mogelijk is, dit meteen een forse bui zou kunnen zijn (Cape*shear > 45). Die kans lijkt echter niet zo groot. Zaterdag overdag nog een enkele bui. Het koufront lijkt tamelijk inactief, enkel op de golf die het zuidoosten schampt berekenen de modellen zaterdagavond regen. Geen buien, het zuidoosten bevindt zich onder de koude kant van de golf.

Daarom ditmaal een kort bericht. Praktisch nul kans op onweer, maar in het oosten hier en daar wel een mogelijkheid. Maar ik zou er niet teveel hoop op vestigen.

PL0312_large (1)

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter