Laatste stand van zaken onweer dinsdag 6 juni

Christian Versloot • maandag 5 juni 2017

Vanochtend schreven we dat door een uiterst complexe maar meteorologisch mooie samenloop van omstandigheden er morgen onweerkansen zijn voor het hele land. In deze korte update schetsen we de situatie zoals deze wordt berekend door de huidige uitdraaien van de weermodellen, voordat de periode van nowcasten morgen begint.

  • Omslagfoto: Marcel van Norden

Korte herhaling

Een complexe situatie van lagedruk zorgt ervoor dat een nieuw lagedrukgebied ontstaat; dit beweegt naarmate de ochtend op gang komt steeds verder richting Nederland. Vanaf de middag ligt het ongeveer ten noordwesten van Den Helder. Dit lagedrukgebied diept uit hetgeen betekent dat er een windveld ontstaat. Bovendien heeft het laag een combinatie koufront/occlusiefront dat ook morgenmiddag over ons land trekt. In de eerdere analyse van vandaag spraken we over onweersbuien en stormachtig weer.

Laatste stand van zaken

GFSOPME12_30_11Volgens verwachting ontstaat nog steeds hetzelfde lagedrukgebied en bovendien trekt het nog steeds ten noordwesten van ons land weg. Voor wat betreft het windveld lijkt er weinig veranderd ten opzichte van vanochtend: het windveld bereikt eerst het zuidwesten van het land (het laag komt uit het zuidwesten) en trekt vrij snel noordwaarts. In het zuidwesten zien we waarschijnlijk een stormachtige wind ontstaan (8 Beaufort), terwijl in het noordwestelijk kustgebied de hoogste windsnelheden worden verwacht. Daar is 9 Bft (dus storm) mogelijk. Uitschieters qua windstoten lopen tot 90 km/uur.

Voor wat betreft het onweer is het een uiterst onzekere situatie. De complexiteit van het geheel maakt de situatie nog iets onzekerder dan normaal; het gaat immers niet om een klassieke onweersituatie. De hoeveelheid CAPE lijkt iets achter te blijven bij de uitdraaien van vanochtend. Spraken we toen nog over 500 J/kg, inmiddels is dat minder. In de oostelijke helft van het land is de meeste onstabiliteit aanwezig en daar verwachten we dan ook de zwaarste buien. Let er wel op dat ‘zwaar’ hier relatief is (door de lage CAPE), en buien dus waarschijnlijk in mindere mate interessant zijn voor bliksemactiviteit, maar meer voor regenval en zware windstoten (tot 90 km/uur).

Kort samengevat staat er voor morgen dus nog steeds een hele interessante weersituatie te gebeuren: vanaf het middaguur (~12 uur) trekt een buienlijn het land over, verder intensiverend naarmate de lijn in een gebied met hogere CAPE-waarden terecht komt. Tegelijkertijd lijkt er zich een windveld te presenteren bij de zuidwestkust, snel noordwaarts trekkend richting de westkust. We moeten morgen dus rekening houden met lokaal storm en op grotere schaal wat onweer. Houd de radar van Bliksemdetectie.nl dus goed in de gaten, of download de app.

51259789

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?