Christian Versloot
Christian Versloot
10 juli 2017 00:18

waarschuwing_land_1_newOnder invloed van een thermisch lagedrukgebied en een trog is er vandaag (maandag) weer kans op onweersbuien. De grootste kans op buiigheid geldt voor het zuidoosten van het land. Het KNMI heeft dan ook voor Limburg code geel afgekondigd, voor onweersbuien. De guidance schrijft het volgende:

Overdag wederom enkele buien. Er zitten de nodige verschillen tussen de modellen. Het is zaak om naar de grote lijn te kijken; in de loop van de middag laten alle modellen een duidelijke ontwikkeling van buien zien. De meest intensieve buien zullen zich voordoen in het (zuid)oosten. CAPE waarden zijn daar het hoogst; 700-1000 J/kg, lokaal 1000-1500 J/kg. In Limburg zijn de gehele dag de hoogste waarden te vinden met zo’n 1500-2000 J/kg. Convectiemodus is multicell; shear waarden zijn hoger dan de nacht ervoor (zo’n 25-35 kn). Indecs komt morgen voor het gehele land met behoorlijke onweerskansen, grootste kans in Limburg met daar ook zo’n 50% kans op 50 ontladingen of meer. Voornamelijk in Limburg kan er ook hagel bij de buien voorkomen. Na passage van het koufront neemt de onstabiliteit snel af. Nabij de occlusie is er nog kans op een bui, al zal dit conditioneel veel minder voorstellen.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter