Feedback?
Christian Versloot
Christian Versloot
30 januari 2019 20:13

Een complexe maar uiterst boeiende weersituatie, daar hebben we nu mee te maken. Het sneeuwfront waarvan we gisteren meldden dat het over ons land leek te trekken kwam vanochtend vroeg sneller tot stilstand dan gedacht. Als gevolg daarvan hebben de zuidoostelijke regio’s en België met veel sneeuw te maken gehad.

Tegelijkertijd ontstond er afgelopen middag voor de noordwestkust een apart lagedrukgebied. Het gaat om een verrassend laag dat in korte tijd is ontstaan. Dankzij de stand van zaken in de atmosfeer gaan sommige buien op dit lagedrukgebied zelfs gepaard met onweer. Deze thundersnow is zojuist gerapporteerd in de regio’s tussen Rotterdam en Amsterdam, in het bijzonder Alphen aan den Rijn en omstreken.

Aan de kust staat er momenteel een behoorlijk forse wind met windkracht 7.

Omslagfoto: Melle van der Werff

[ad]

 

De komende uren

Het lagedrukgebied ontstond deze middag ten westen van de provincie Noord-Holland. Het gaat om een kortlevend en kleinschalig lagedrukgebied dat kan ontstaan op verschillende manieren. Grootschalige buiigheid boven warmer zeewater in de winter, maar ook een gunstige combinatie van reguliere zones van hoge- en lagedruk kunnen een dergelijk laag in de kaart spelen.

Op zo’n lagedrukgebied vindt men vaak buiige neerslag. Ook vanavond zien we dat terug in het weerbeeld. Sterker nog: op verschillende plekken komt het zo nu en dan tot behoorlijke sneeuwval. In het midden van Nederland valt er met name de komende uren lokaal behoorlijk wat sneeuw. Houd daar rekening mee als je de weg op gaat!

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.