Onweeranalyse voor maandag 14 september

Christian Versloot • zondag 13 september 2015

Het viel de vorige keer dat we onweer verwachtten een beetje tegen. De buien die op de trog ontstonden lagen met name allemaal boven de Noordzee. Ook was het zo dat ze te noordelijk lagen om ons land te kunnen bereiken. Kortom: er was dus geen onweer waar te nemen. Jammewaarschuwing_land_1_new (1)r voor ons, maar goed – het weer blijft tot op zekere mate onvoorspelbaar. Maar morgen lijkt het weer te kunnen onweren. Een analyse.

Er geldt inmiddels een waarschuwing voor gevaarlijk weer (code geel) die uitgegeven is door het KNMI.

Morgenmiddag trekken er enkele stevige buien over ons land met daarbij kans op onweer.

Het occlusiefront dat vanmiddag om 14:00 boven ons land lag, valt langzaam uit elkaar. Morgenochtend is er volgens verwachting nog een klein buiensignaal zichtbaar op de resten van dit front. Dat buiensignaal hoeven we verder niet in acht te nemen, omdat er in die atmosferische setting weinig kans op onweer is.

Morgenmiddag wordt het interessanter. De MUCAPE loopt op naar 1000-2000 J/kg. We zien morgenmiddag een shear van 20-30 knopen; het gaat hierbij om een combinatie van snelheidsshear en richtingsshear. De richtingsshear heeft hier echter de overhand; de snelheidsshear is wat zwakker. We verwachten daarom enige organisatie van de buiigheid, eventueel in de vorm van een buienlijn. Modus is in ieder geval multicell.

Op basis van de weermodellen van het KNMI is de kans op onweer zo’n 80 tot 100%. Er wordt echter geen hoge bliksemintensiteit verwacht. We kunnen dus stellen dat we morgenmiddag naar verwachting een aantal georganiseerde buien gaan zien op onze onweerradar. We hoeven hierbij dus geen hoge bliksemintensiteit te verwachten, maar een aantal bliksems is goed mogelijk. Daarom heeft het KNMI code geel uitgegeven.

 

AL1312_large

De luchtdruksituatie van zondag 12 uur UTC (14:00 uur Nederlandse tijd). We zien een warmtefront dat zich naarmate de tijd vordert ontwikkelde als occlusiefront.

 

Het verwachte radarbeeld van morgen 17:00 uur. We zien een aantal onweersbuien georganiseerd in een buienlijn die zich uitstrekt tot zuid-Duitsland.

Het verwachte radarbeeld van morgen 17:00 uur. We zien een aantal onweersbuien georganiseerd in een buienlijn die zich uitstrekt tot zuid-Duitsland.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?