Stormchase 29 mei: diep Brabant in

Maurice Hamming • dinsdag 6 juni 2017

De bui die aan het ontploffen was gefotografeerd vanuit Losser. Door: Tanja Elfrink

De bui die aan het ontploffen was gefotografeerd vanuit Losser. Door: Tanja Elfrink

Het loopt inmiddels al bijna tegen etenstijd op maandag 29 mei. Er is druk overleg in de Bliksemdetectie chat over de onweerskansen voor de komende avond. Mijn vaste chase-compagnon Melle en ik overleggen wat wij gaan doen. Na kort overleg is het plan de campagne om eerst richting Deventer te rijden om daar teamlid Christian op te halen en dan verder te rijden richting het zuiden. Accu’s vol, geheugenkaartjes leeg, statief gepakt, de chase kan beginnen!

  • Omslagfoto: Melle van der Werff

Na snel een broodje gegeten te hebben stap ik bij Melle in de auto op de plek waar ik nog geen 12 uur eerder ook zat. Toen kwamen we terug van de prachtige shelfcloud bij Westkapelle. Rond 19.30 hebben we afgesproken op het station van Deventer. We zijn ongeveer ter hoogte van Zwolle als we op de radarbeelden net over de grens met Duitsland een bui zien ontploffen. Maar gezien het feit dat Christian met de trein al onderweg was en wij anders achter de bui aan moeten rijden zetten wij de tocht richting het zuiden voort.

Keurig op tijd parkeert Melle de auto naast het station van Deventer. We stappen uit en wachten tot de trein waar Christian in zit aan komt rijden op het perron. Even later komt hij aangelopen en na een kort overleg en bestudering van de radarbeelden besluiten we om in eerste instantie richting Oberhausen te rijden. Op naar Duitsland dus!

rp_18738413_1387089738013060_4818190212426787880_o.jpg

Onderweg naar Duitsland

Als we net een paar honderd meter over de grens met Duitsland zijn besluiten we op een parkeerplaatsje te stoppen om op het Nederlandse mobiele netwerk nog even te bekijken hoe de bui verder zou gaan trekken. De bui waar we naartoe onderweg waren vertoonde geen onweersactiviteit meer. Dus opnieuw de radarbeelden er bij en een nieuwe locatie zoeken.

We besluiten om in ieder geval nog iets af te zakken naar het zuiden. Op een parkeerplaats langs de A73 onder Nijmegen blijven we staan wachten tot er meer duidelijkheid is. Ondertussen zoeken we contact met teamlid Marcel, die ook onderweg is. We zien op de radar meerdere onweersbuien ontstaan in België. We besluiten met Marcel af te spreken bij het Van der Valk hotel in Eindhoven. Daar staat hij met zijn vriendin al op ons te wachten. Achter het hotel zien we het inmiddels al behoorlijk flitsen in de lucht, dus hakken we snel de knoop door en stappen in de auto’s om achter elkaar aan naar de nieuwe locatie te rijden.

rp_18766738_1387234474665253_503532062567539649_o.jpg

Stormchaseoverleg bij Van der Valk in Eindhoven

In de auto starten we de Facebooklive-stream op, het gaat nu echt beginnen! Na zo’n 25 minuten rijden komen we aan op een zandpad in de buurt van Oirschot. We zetten de auto zo neer dat de livestream door kan blijven draaien vanuit de auto met zicht op de buien. We zetten de camera’s op hun plek en stellen alles in. Voor onze neus flitst het al behoorlijk en we zien de eerste bui prachtig voor ons langs trekken. Marcel, Melle en ik staan de bui vast te leggen met onze camera’s terwijl Christian commentaar geeft bij de livestream.

De bui blijft maar doorflitsen en we staan met z’n allen op een rijtje te genieten van de ontladingen! Bijkomend voordeel is dat we nog steeds buiten de regenzone staan. Pas als het deel van de bui waar het onweer in zit grotendeels voorbij is begint het te regenen. Snel pakken we de camera’s weer in en stappen snel in de auto’s. Eenmaal in de auto overleggen bekijken we de radarbeelden weer om te kijken of we ergens nog weer makkelijk voor de bui kunnen komen. We besluiten richting het noorden te rijden.

Op een carpoolplaats langs de snelweg stoppen we. Na weer een blik op de radar blijkt de activiteit bijna helemaal verdwenen uit de bui. We besluiten hier om de chase voor deze dag af te ronden. We nemen afscheid van Marcel en zijn vriendin en rijden richting het noorden. We zetten Christian af in Apeldoorn en rijden daarna weer terug naar Drachten. Weer genoeg kilometers gemaakt, maar al met al weer een geslaagde chase!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?