De chase-livestreams van 19 juli

Christian Versloot • vrijdag 21 juli 2017

Op 19 juli, afgelopen woensdag dus, was het in potentie mogelijk dat er zware onweersbuien zouden ontstaan. Dat gebeurde echter niet, waarschijnlijk doordat het zware onweer boven Duitsland roet in het eten gooide. Maar dat betekent niet dat onze stormchasers niet paraat stonden om de onweersbuien die die dag wél in de buurt van Nederland waren op te vangen.

  • Omslagfoto: Melle van der Werff

Het Bliksemdetectie-team bestaat namelijk uit een grote groep onweerliefhebbers. We zijn allemaal zeer gepassioneerd door het fenomeen onweer en het mooie is dat onze passies ook nog eens verschillen. Zo zitten er verschillende mensen in het team met een redelijke kennis van de meteo-theorie, terwijl anderen juist weer graag op pad gaan om foto’s en video’s te maken. Deze laatste groep zorgt er dan ook voor dat de chases waar het kan live gestreamd worden op onze Facebookpagina. Hieronder hebben we alle streams van 19 juli voor je op een rijtje gezet. Zo kun je het onweer nog even mooi nabeleven! 🙂

We beschrijven de chases chronologisch. Het is daarom handig om een grove indicatie van het onweer te hebben. Hieronder een radarbeeld van de eerste paar uren van de onweersituatie:

bron radarbeelden: Buienradar.nl

Begin van de middag: Bas de Visser bij Brussel

Aan het begin van de middag stond onze Bliksemdetectie-chaser ten noordwesten van het buiencomplex bij Brussel. Hij heeft een aantal mooie foto’s weten te schieten die hij op zijn pagina Storm Photography Holland heeft gepubliceerd. Hij was echter wat aan de late kant, zo vertelde hij. Het buiencomplex trok te snel richting het oosten om aan de juiste kant uit te komen – dat is de voorkant. Daarom heeft Bas de chase vrij snel na de livestream onderbroken en is hij huiswaarts gekeerd.

Disclaimer:  onze chasers hebben jarenlange ervaring met het jagen op onweersbuien en kunnen wolken en onweer van elkaar onderscheiden, evenals gevaar. We raden het je daarom af om tijdens onweer zelf op pad te gaan.

Halverwege de middag: Marcel van Norden bij Aken

Chasers Marcel daarentegen had zich inmiddels gepositioneerd in een heuvelachtig stukje van Zuid-Limburg, bij Vijlen. Dat ligt net achter Aken en zoals je op de video kunt zien biedt het een perfect uitzicht op naderende onweersbuien. Op de livestream vertelde Marcel hoe de situatie er op dat moment uitzag; het leek er dan ook op dat er die middag en avond nog zware onweersbuien zouden ontstaan boven Frankrijk. Het is op de stream genieten van de mooie wolkenluchten:

Later die middag: Melle, Maurice, Jannie en Dion in noordwest-Duitsland

Zoals ik gisteren in mijn analyse van het mislukte zware onweer beschreef explodeerde de eerste onweergolf net over de grens bij Enschede. Dat is mooi op de twee rechts gelegen radarbeelde te zien op de afbeelding hierboven. Hoewel we later pas zouden weten dat het ervoor zou zorgen dat de onweersituatie minder zwaar werd dan verwacht, waren chasers Melle, Maurice, Jannie en Dion reeds vanuit Friesland richting het oosten gereden, op weg naar Duitsland. Dankzij de afgeschafte roamingkosten konden zij ook in Duitsland streamen.

Helaas bleek het internet in Duitsland een stuk slechter te zijn dan in Nederland en vielen de chasers in Duitsland zo nu en dan weg. Risico van het vak 🙂 Wel hebben ze nog twee keer een livestream op weten te zetten:

 

Tot slot, diep in de nacht: Maurice Hamming bij Harlingen en Dronryp

Bron radarbeeld rechts: Buienradar.nl

Ik ging tegen 1.30 uur slapen omdat ik vroeg op moest, maar er waren toen felle buien in ontwikkeling boven België. Dat was de derde golf die nog actief werd. En inderdaad: in grote delen van het land heeft het in de nacht en de vroege ochtend nog geonweerd, soms best fel. Chaser Maurice had nog geen zin om te gaan slapen en is op pad gegaan om de derde onweersgolf te onderscheppen. Hij is uiteindelijk eerst bij de haven van Harlingen uitgekomen en heeft daar een stream opgezet; later nog een tweede bij Dronryp.

En daarmee kwam ook zijn chase ten einde. We willen je namens het hele team van Bliksemdetectie bedanken voor het volgen tijdens de onweersdag en hopen jullie de volgende keer weer van veel info & video te voorzien! 🙂

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?