Christian Versloot
Christian Versloot
30 december 2017 21:12

Het is koud in de Verenigde Staten en Canada. Zo koud dat we zo nu en dan bijzondere zijverschijnselen zien verschijnen op social media. Uit de Canadese stad Moncton kwamen afgelopen nacht berichten dat er prachtige lichtpilaren te zien waren.

En dat dat niet gelogen was blijkt uit de beelden die we via Twitter hebben gevonden. Zo zag het er afgelopen nacht uit in de stad die grofweg tussen Nova Scotia en de Amerikaanse staat Maine ligt:

Hoe ontstaan die lichtpilaren? Het is feitelijk hetzelfde effect als een kring om de zon, een halo dus. Dankzij de enorme kou bestonden de wolken boven Moncton niet uit waterdruppels maar uit ijskristallen. De lichtbron zendt licht uit dat weerkaatst op ijsdeeltjes in de atmosfeer. Het weerkaatste licht komt uiteindelijk in het oog van de waarnemer – Sophie Melanson, de fotograaf van bovenstaande foto’s – terecht.

En dat ziet er schematisch als volgt uit (klik op de afbeelding voor een vergrote versie):

Bron: Wikipedia/V1adis1av. Licentie: CC BY-SA 4.0, no changes made.

Ook in andere delen van Canada werd het verschijnsel gespot. Jared Lutes legde het fenomeen vast in het dorpje Petitcodiac:

 

Gaaf om te zien! 🙂

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter