Onweersbuien veroorzaken overlast in Twente

Christian Versloot • maandag 7 juli 2014

Het stond al in de verwachtingen en ook meteotalent Wouter van Bernebeek had het in zijn berichten opgenomen: er stond gisteren onweer op het programma. De onweerslijn hield huis in het oosten en zuidoosten van het land. In Limburg bleef het vooral bij een nat pak voor bezoekers van het Vrijthofconcert van André Rieu, maar in Twente veroorzaakten de buien behoorlijk wat overlast.

Het ging daar overigens al om dezelfde buien als Limburg. Ze trokken via Duitsland en de Achterhoek (en feitelijk toen nog een stukje Duitsland) naar Twente. Op onderstaand combinatiebeeld is te zien hoe de radarstructuur van de buien eruit zag met daarboven de door onze onweerradar vastgelegde onweersactiviteit. Duidelijk te zien is dat de buien georganiseerd waren in een lijn.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10447668_674861842599141_3138114228280361646_n.jpg

Buiensystemen die zich als lijnen manifesteren gaan vaak gepaard met fraaie wolkenluchten. Deze shelf clouds (officiele naam: cumulonimbus arcus) doen imposant aan en zijn een teken dat er zwaar weer op komst is. Zo legde Bart van storm chasing team SevereWeather onderstaande shelf prachtig vast.

http://www.severeweather.nl/fotoalbum/i.php?/upload/2014/07/06/20140706213244-0fd4b15c-la.jpg

Overlast in Twente

Vooral in Twente hielden de buien flink huis. Zo knapten in Goor en Rijssen takken van bomen. Beide incidenten zorgden voor veel materiële schade. Glanerbrug, een dorp dat aan Enschede is vastgegroeid, kreeg het het zwaarst te verduren: daar vielen dakpannen van daken, raakten auto’s beschadigd, maar ook waaiden er bomen om. De politie zette een deel van het dorp tijdelijk af om de hulpdiensten goed haar werk te kunnen laten doen en de veiligheid te
kunnen garanderen.

Vandaag schijnt de zon en zijn er van tijd tot tijd stapelwolken. Het blijft droog. De komende dagen is het half tot zwaar bewolkt en valt er van tijd tot tijd een bui. De maximumtemperaturen liggen rond 20 graden. Tegen het einde van de week wordt het waarschijnlijk weer wat warmer.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?