Onweerjagen in midden Nederland

Maurice Hamming • donderdag 31 mei 2018

De afgelopen tijd heb ik voor mijn idee meer bij Melle in de auto gezeten dan thuis op de bank. Het is een ware onweersmarathon aan het worden en ook voor deze dinsdag staat weer onweer op het programma.

Om half 2 stap ik bij Melle in mijn tweede huis om koers te zetten richting het midden van het land. Jannie is er deze keer niet bij, zij moet helaas werken. Melle moest eigenlijk ook werken, maar heeft speciaal voor dit onweer vrij genomen.

We besluiten om in eerste instantie in de richting van Arnhem te rijden. Onderweg word ik gebeld door BNR Nieuwsradio. De radiozender had Bliksemdetectie benaderd om wat te vertellen over het chasen. Het interview is hier terug te luisteren.

Na het interview rijden we door en pakken we een afslag omdat we in de lucht een geweldige cumulonimbus zien. Een wolk die voor onweer kan gaan zorgen. Na een plekje gevonden te hebben waar we goed zicht hadden op de wolk namen we even de tijd om én naar de wolk te kijken én te kijken waar we daarna heen zouden gaan. Na dit moment van bezinning besluiten we om toch ons plan door te zetten en af te zakken naar Arnhem.

Het loopt inmiddels tegen half vijf en de avondspits begint op gang te komen. We krijgen te maken met de eerste files. Omdat het de komende tijd alleen maar drukker gaat worden besluiten we eerder de snelweg af te gaan. De eerste de beste afrit namen we en kwamen uit in de buurt van Vaassen. We besluiten daar een plek te zoeken met vrij zicht. Al snel vinden we een doodlopende weg waar we langs de kant konden stoppen.

Inmiddels zien we in de verte de bui op ons aftrekken die we eigenlijk vanuit Arnhem wouden opvangen. We besluiten meteen live te gaan op Facebook! Daarnaast worden natuurlijk ook de fotocamera’s weer in stelling gebracht en pak ik de vlogcamera er bij! Het front komt steeds dichterbij en we beginnen de donders steeds beter te horen en ook de flitsen zijn duidelijker zichtbaar!

Alle livestreams van de chases van Melle en Maurice terugkijken? Ze staan nu allemaal op onze YouTube!

Maar dan gebeurt het onoverkomelijke als je recht voor een bui staat; de regen heeft ons gevonden. Snel pakken we de boel in en springen in de auto. Kort daarna gaat Melle nog even live op Facebook om de downdraft vast te leggen. Achteraf horen we dat die bui in de buurt van Deventer meerdere bomen heeft omgewaaid. Pittig buitje dus!

Na de downdraft en de regen stappen we weer naar buiten en gaan live om de kont van de bui in beeld te brengen. Maar inmiddels is er ook nog een bui ontstaan die op ons af lijkt te trekken! Wij geven onszelf een schouderklopje voor de gevaren koers en gevonden locatie en wachten volle moed af of de bui het vol blijft houden.

Aan alle kanten flitst het nu. Niet snel achter elkaar, maar genoeg om niet goed te weten welke kant we de camera’s nu op gaan richten. Uiteindelijk gaan we toch voor de nieuwe bui die er aan zit te komen. En in de verte horen we een geluid dat we eerder hebben gehoord vandaag….REGEN! Even snel als net pakken we de boel weer in, maar blijven wel live. Gelukkig maar, want de regen zet niet door. Wat laffe drupjes die het zo nu en dan voor elkaar krijgen PRECIES te landen op de lens van de livestream-telefoon. Langzaamaan begint de flitsfrequentie wat te dalen en gaat op zoek naar een volgende prooi. Deze is snel gevonden. Een bui trekt op Zwolle af en wij dus ook.

We rijden op Zwolle af en als we er bijna zijn zien we een hele vette lijn in de lucht! Snel zoek ik op Google Maps een locatie op, maar Melle wil niet wachten. We zetten de auto langs de kant van de weg en rennen naar de kofferbak om onze camera’s te pakken. Wat een prachtig gezicht is dit! Ook al hadden we de hele dag rondgereden en alleen deze wolk gezien dan was het al een mooie dag geweest.

Gelukkig zat achter de lijn ook een heleboel onweer. We besluiten iets verder te kijken op zoek naar een geschikte locatie. Opeens ziet Melle dat de weg doorloopt onder een viaduct door. Met de regen die al op de auto valt is dat zeker geen overbodige luxe. Het ritueel van het opstellen van de camera’s herhaalt zich wederom. We gaan ons opmaken voor een mooie lichtshow!

De lucht blijft maar flitsen, de trigger op mijn camera wordt helemaal tureluurs van. Helaas is de overgrote meerderheid van de flitsen alleen zichtbaar als een witte flits in de lucht, oftewel IC. Maar dan hebben we geluk! Een bliksemschicht schiet als een gek naar beneden en zowel mijn trigger als die van Melle reageren direct. Al voor de donder ons heeft bereikt staan wij al te juichen achter onze camera’s! Een heerlijke flits vol in beeld op foto!

De bui in Zwolle begint wat in activiteit af te nemen en wij vinden het voor nu wel goed geweest. We rijden nog even een stukje om door een kijkje te nemen bij een bui bij Hardenberg, maar dan zetten we koers richting huis. Al met al weer een geslaagde chase die van alles in zich had. Mooie buien die op ons aftrokken, prachtige lijnen in de lucht en als klap op de vuurpijl een dikke flits op foto. En nu op naar de volgende chase!

 

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?