Stormjagers leggen noodweer Zandvoort vast

Christian Versloot • vrijdag 11 juli 2014

Donderdagmiddag ontstonden in het midden en oosten van het land enkele stevige onweersbuien waarbij plaatselijk zeer veel regen viel. De bliksemactiviteit was vrij hoog te noemen en in de avond begonnen de buien steeds heviger te worden. Stormjagers Henk Prins en Stephan van Loon waren
erbij en doen verslag.

Hingen de buien eerst nog vrijwel stil boven één locatie, later groeiden de buien aan de voorzijde aan en kregen ook de westelijke delen van Nederland met het plaatselijke noodweer te maken.

Stormjagers Henk Prins en Stephan van Loon waren samen op pad om op het onweer te jagen, maar door de vele CC’s (wolk-tot-wolkontlading) was er weinig fotogenieks aan. Toch maakte de vele regen indruk en zagen zij de bui richting de Noordzee trekken. Daarop besloten de twee naar Zandvoort aan Zee te rijden om wat laatste video’s te maken van het wegtrekkende onweer op zee.

Zandvoort flink getroffen door noodweer

Eenmaal in Zandvoort aangekomen bleek al snel dat de kustplaats zwaar getroffen was door het noodweer. Veel straten stonden blank en in het noorden van Zandvoort (nabij Centerparcs) was sprake van flinke wateroverlast.

Het rioolstelsel kon het vele regenwater niet aan en op onder meer de Van Lennepweg stond het water bijna een halve meter hoog. Uit de putten kwam een kolkende watermassa omhoog gespoten. De stormjagers hebben toen direct de meldkamer gesproken en in samenspraak met hen de weg afgesloten voor het overige verkeer wegens de gevaarlijke situatie die was ontstaan.

De stormjagers maakten deze video voor RTV Noord-Holland.

Na een halfuur kwam de politie assisteren en vervolgens pompte een grote tankwagen de straat in enkele minuten droog. Veel auto’s waren bedekt onder een dikke laag blubber en er zullen vast wel enkele voertuigen zijn die waterschade hebben opgelopen, aldus de stormjagers.

Het idee om het wegtrekkende onweer nog even te filmen werd weer opgepakt, maar eenmaal op de Boulevard (N200) aangekomen diende zich een volgende gevaarlijke situatie aan. De putdeksels waren hier – letterlijk – omhoog geschoten door de oplopende druk in de rioolbuizen. In het wegdek zaten flinke gaten die slecht te zien waren en er werd besloten om ook deze weg af te zetten.

In heel Kennemerland en Amstelland zorgde het overvloedige regenwater voor overlast. In Haarlem en Amsterdam stonden veel kelders blank en in de Amsterdamse binnenstad viel één dode door een omgevallen boom. Strandpaviljoen QUE PASA PLAYA is grotendeels verwoest door een brand die vermoedelijk is ontstaan na blikseminslag.

Herhaling van zetten

Komende avond en nacht is er opnieuw kans op dergelijke buien, aldus Stephan van Loon. De atmosferische omstandigheden zijn vrijwel identiek aan die van gisteren, al dan niet nog een tikkeltje gunstiger voor zware buien als gevolg van het vele vocht in de lucht.

http://www.wetteronline.de/?pid=p_city_colormap&ireq=true&src=city/vermarktung/wom/graphiken/farbkarten/2014/07/11/daily/ThunderstormProbability/NL/ThunderstormProbability_20140711_NL_de.gif

Het onweerrisico volgens WetterOnline

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?