Verwachting 7 juni, het is namelijk weer warm!

Marcel van Norden • woensdag 6 juni 2018

Het is weer warm en dat betekent: Kans op onweer! In relatief korte tijd (gisteren was het nog een beetje fris) is de atmosfeer weer opgewarmd, kan de barbecue weer uit de schuur en de tuinstoelen weer op het terras. Vandaag sowieso een prachtige dag met hoge temperaturen en veel zonneschijn. We kijken ook zeker niet naar vandaag (alhoewel er ten zuiden van limburg wel wat zou kunnen ontstaan vandaag) maar we kijken vooruit naar morgen. Want als we de weerkaarten nu bekijken zien we een mooi samenspel tussen de weermodellen: Kans op onweer. Het KNMI heeft de blik ook op vooruit gezet en al een Code Geel uitgevaardigd voor Limburg en Noord-Brabant. (Kleurcodes, hoe zit dat ook al weer?)

De situatie volgens de modellen

Morgen zal de dag beginnen zoals vandaag, een lekkere zomerdag met uitbundige temperaturen van 23 graden tot lokaal 30 in het zuiden. Een combinatie van een lagedruk gebied in het noorden van Frankrijk en de daarbij behorende warme lucht in Nederland zullen roet in het eten gaan gooien. De kans is redelijk aanwezig dat er morgen in de zuidelijke helft van ons land enkele forse onweersbuien tot ontwikkeling kunnen komen.

Weermodel Arome 7 juni 1300UTC
Bron: WxCharts.eu

De situatie zoals deze nu op de kaarten staat is, zoals wel vaker, een combinatie van 2 weermodellen die beide qua timing en positie afwijken van elkaar.

Het model AROME voorziet in buien die zich veel zuidelijker ontwikkelen en zich dan meer richting Brabant uitbreiden. Vanaf ongeveer een uur of drie in de middag zullen de eerste buien zich melden aan onze landsgrenzen nabij Maastricht. Ze zullen zich dan meer NW georiënteerd uitbreiden en zich dan eerst in België ophouden en later zullen onze landsgrenzen nabij Breda geteisterd worden door het potentiële geweld. AROME berekent buien met potentieel veel neerslag, windstoten en kans op stevige onweders. Wel verwachten we het in de vorm van Pulse storms.

 

Het model HARMONIE is wat wispelturiger en (zoals wel vaker) wat later. De positie van hetgeen HARMONIE berekent is juist meer op Noord-Brabant georiënteerd. Dit model begint pas met een mooi schouwspel om een uur of vijf in de middag. Ook is de potentie tot volwaardige stevige onweersbuien redelijk groot, wel in de vorm van Pulse.

A

Weermodel Harmonie 7 juni 1700 UTC
Bron: WxCharts.eu

ls we wat andere modellen erbij pakken blijkt de lijn enigszins hetzelfde. Bepalende factor is de plaats van de vore die de positie uiteindelijk bepaald.

Wel duidelijk is dat de buien veel water bevatten en door de lage treksnelheid wederom voor wateroverlast kunnen zorgen.

Onze verwachtingen

Wij worden altijd enthousiast over zulk soort berekeningen en zitten ons nu al helemaal te verheugen op mooie atmosferische verschijnselen.

Wij trekken een gulle middenweg tussen de verschillende parameters en modellen. Wij verwachten met de kennis van nu, dat Noord-Brabant en een deel van Limburg te maken krijgt met stevige onweersbuien vanaf een uur of drie in de middag. De buien die er ontstaan hebben een lang leven en zullen tot zeker laat in de avond aanwezig zijn.  Door de aanwezige CAPE en de komst van een vore zullen we de situatie goed in de gaten houden (ook kunt u zelf kijken naar de wolken en atmosfeer, lees hier hoe!).

Zoals we wel vaker doen met zulk soort dagen en verwachtingen is het principe Nowcasten. Dat houdt in dat we u zo vaak als mogelijk is op de hoogte stellen van potentiële onweders en gevaarlijke situaties. Dus houd onze berichtgeving goed in de gaten. Voor nu: Een fijne, goede, warme en fantastische dag gewenst!

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?