Christian Versloot
Christian Versloot
21 januari 2019 21:37

Goed, dat het morgen gaat sneeuwen, dat zal je niet zijn ontgaan… het is al in veel nieuwsoutlets langsgekomen dat we morgen enige tijd met winterse sneeuwval te maken gaan krijgen. In dit artikel willen we vanuit Bliksemdetectie graag onze blik werpen op de situatie en jullie helpen bij het maken van eigen inschattingen omtrent de sneeuwval.

We gaan hieronder daarom kijken naar wat er nu eigenlijk gaat gebeuren – zodat we er ook nog een beetje van kunnen leren – en wat dat voor gevolgen heeft voor de sneeuw. Zo is het overzicht weer compleet.

De huidige uitgangspositie: ijskoud winterweer

Op het moment dat ik vanochtend naar buiten keek dacht ik …. niks te zien. Mijn raam was bevroren ๐Ÿ™‚ Eenmaal buiten – ik woon in Deventer in de buurt van de IJssel – was er bij vlagen niets te zien. De enorm koude lucht, in Deventer zo’n -8 tot -10 graden, trok over de relatief warme IJssel, met een dynamisch schouwspel tussen mist en zon als gevolg. Heerlijk!

Overal in het land kwam het tot vorst:

Morgen sneeuw op een storing

Morgen echter trekt een storing over ons land. De storing zorgt ervoor dat er een dooiaanval op poten wordt gezet. Zoals we wel vaker bij dooiaanvallen hebben gezien gaan ze gepaard met sneeuw en ook morgen lijkt geen uitzondering te zijn.

In de guidance van het KNMI lezen we het volgende:

Dinsdag op nadering van het koufront een zone met ca. 5 uur lichte tot matige sneeuwval en accumulaties van 1-3 cm, mogelijk lokaal meer.

Oftewel, sneeuwval!

Ook kan er volgens het weerinstituut uit De Bilt morgen enige tijd een behoorlijke wind staan in het Waddengebied in combinatie met de sneeuwval.

De laatste berekeningen van de weermodellen gaan consequent voor 1 tot 3 centimeter sneeuw.

Genieten dus morgen, sneeuwliefhebbers! ๐Ÿ™‚

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter