Tropisch weer op komst, 35 graden mogelijk

Het is zomer in Nederland. En zoals wel vaker gaat dat in Nederland gepaard met uitersten. Allereerst vandaag: er trokken van tijd tot tijd pittige regen- en onweersbuien over ons land. In de buurt van Rotterdam kwamen grote hagelstenen naar beneden:

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat precies voor die bui vanmiddag code oranje werd afgekondigd door het KNMI:

Het was al met al weer een mooie onweersdag. Doordat een groot deel van onze chasers op vakantie is, zijn we er vandaag maar zeer beperkt op uit kunnen gaan. Gelukkig is Maurice deze avond weer veilig geland na een welverdiende vakantie… dus laten we maar weer hopen op onweer!

Omslagfoto: Jannes Wiersema, Roodeschool (Groningen).

Komende week tropische hitte

Maar goed, wie iets wil, zal eerst op de hete blaren moeten zitten.

Letterlijk.

Het wordt komende week namelijk behoorlijk warm als we de laatste berekeningen volgen.

Dat heeft allemaal te maken met een wisseling van de wacht in hoge- en lagedrukland:

Links zie je de weersituatie van vandaag op basis van het Europese weermodel, specifiek vandaag om 02:00 uur Nederlandse tijd. Te zien is een lagedrukgebied boven het noordwesten van Ierland en een klein beetje hoge druk boven de Alpen.

Bron weerkaarten: WxCharts.com

[ad]

Precies die storing boven de Britse Eilanden heeft vandaag bij ons voor het onweer gezorgd. Aan de pijl zien we dat de wind grotendeels zuidwestelijk is, en dat klopt aardig:

๐Ÿ‘‰ Bekijk de actuele windkracht nu op Bliksemdetectie.nl

Maar op het moment dat we naar de volgende weerkaart kijken, die van woensdag 02:00 uur Nederlandse tijd, dan zien we dat het stromingspatroon volstrekt is omgedraaid. Er staat dan een zuidoostelijke wind. Dat heeft ermee te maken dat de hoge druk boven het Europese vasteland de komende dagen sterker wordt, en de lage druk wat meer wordt teruggedrongen, ver de Atlantische Oceaan op.

35 graden mogelijk?

Het is een klassieke situatie, want bij zo’n hogedrukgebied boven het Europese vasteland komt er lucht uit het zuiden van Europa onze kant op. En omdat het nu zomer is, is die lucht veelal heel warm. Echt goed warm, als we de pluim van het Europese weermodel bekijken voor De Bilt, bij Utrecht:

De komende dagen lijkt het qua temperatuur nog mee te vallen. Ook wat weer betreft, overigens. Morgen, op zondag, wordt het circa 23 ร  24 graden, zijn er perioden met zon en blijft het droog. Dat houdt op maandag aan, al lijkt de temperatuur dan al hoger uit te komen: 25 en lokaal 26 graden is niet uitgesloten.

[ad]

Van maandag op dinsdag draait de wind naar het zuiden en op woensdag uiteindelijk zuidoosten en krijgen we te maken met zeer warme lucht. Op dinsdag wordt het volgens verwachting in De Bilt nog net geen 30 graden, al valt het helemaal niet uit te sluiten dat dat wel gebeurt. Op woensdag loopt de temperatuur volgens huidige verwachting op tot 33 graden en op donderdag en vrijdag kan de 35 zelfs worden aangetikt.

Poeh, een hele warme week lijkt het te gaan worden. Zit jij op zulke hitte te wachten of denk je, doe toch maar niet? We horen het graag in de reacties! Laat helemaal onderaan je reactie achter, we zijn benieuwd ๐Ÿ‘‡

En dat was De Bilt, nog redelijk in het westen van het land. In het oosten lijkt het nog nรฉt iets warmer te kunnen worden. 37 graden is niet uitgesloten:

Het KNMI schrijft in haar meerdaagse-guidance dat het Hitteplan mogelijk wel weer ter tafel kan komen:

De kans dat het Nationaal Hitteplan vanaf maandag of dinsdag voor een groot deel van Nederland geactiveerd wordt, is groot.

Bron: KNMI, guidance meerdaagse

Richting het weekend toenemend wisselvallig?

Het kan niet altijd mooi blijven. Hoewel het nog een behoorlijke tijd vooruit is, lijkt het in het weekend toenemend wisselvallig te gaan worden. De modellen lopen echter nog heel ver uiteen. Het Europese weermodel laat het in het weekend warm blijven en redelijk droog, terwijl andere weermodellen voor wisselvallig weer gaan, inclusief onweer.

Het is echter nog te onzeker om daar een eerste verwachting over te geven. De komende dagen houden we de weersituatie natuurlijk in de gaten en zodra er meer duidelijk wordt komen we terug met een nieuwe analyse.

Wij gaan ons voorbereiden op warm weer… ๐Ÿ˜‰

Geschreven door Christian Versloot

Christian Versloot
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.
(Artikel geschreven op 20 juli 2019)

Laat een reactie achter

Reacties staan tijdelijk uit i.v.m. Disqus advertenties die getoond werden. Er wordt gewerkt aan nieuwe manier van reacties plaatsen.