Blik op de week: prachtige week op komst

Afgelopen week begon fris, waarna de temperatuur weer steeg en we weer getrakteerd worden op heerlijk weer. Uitgezonderd gisteravond dan, toen een storing over ons land trok en hier en daar zelfs voor wat regen heeft gezorgd. Maar niet getreurd: die storing is al snel weer het land uitgetrokken en vandaag hebben we weer strakblauwe luchten.

En ja, het wordt een beetje een saaie blik op de week, want ik heb eigenlijk niet zoveel anders te vertellen: er lijkt een prachtige week op komst.

Bron weerkaarten: wxcharts.com

Hogedrukgebied boven Scandinavië

Dat heeft alles te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië. In deze redelijk klassieke situatie, waarbij de kern van het hogedrukgebied boven het zuidwesten van Noorwegen ligt, zorgt ervoor dat bij ons de wind uit oostelijke richting waait.

Dat op zijn beurt betekent weer dat de wind van het continent komt – met weinig wolken als resultaat. Het is momenteel met zo’n 17 graden en veel zon dan ook een prachtige zondag. Dit is de weerkaart van vanochtend 11 uur:

Komende avond blijft het helder en koelt het af naar zo’n 14 graden. Die afkoeling gaat in de nacht door, waarbij de minimumtemperatuur op zo’n 5 graden uitkomt. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is matig, kracht 4.

Maandagochtend is het helder en wordt het een graad of 8. De wind waait nog steeds uit het oosten, kracht 5 d.w.z. vrij krachtig, en de temperatuur loopt op maandag op naar een graad of 17. Datzelfde weerbeeld zien we op dinsdag terug, al wordt het met 18 graden nog net iets warmer.

Bron: KNMI

Waarom dit een saaie post is, valt duidelijk te zien aan de weerkaart die voor woensdagochtend op het programma staat. Er is dan bijzonder weinig veranderd:

Ook woensdag lijkt daarom met veel zon en zo’n 18 graden prima te verlopen.

Tweede helft van de week stijgnde invloed lagedruk

Op donderdag en vrijdag trekt de kern van het hogedrukgebied iets naar het zuidoosten. Gezamenlijk met een hogedrukgebied boven Polen zorgt dat ervoor dat de wind dan langzaam maar zeker naar het zuidoosten gaat draaien. Het wordt op donderdag en vrijdag dan ook warmer; met 21 graden lijken het prima dagen te worden.

Wel hangt er dan net iets meer bewolking dan normaal. Dat heeft alles te maken met een lagedrukgebied dat op de weerkaart hieronder te zien is. Op zaterdag en zondag neemt de kans op wisselvalligheid toe, al lijken het zeker geen grote sommen neerslag te worden (eerder een enkele bui). Maar tja, dat is ook nog ver vooruit – dus misschien verdwijnt dat wel weer 🙂

Is deze temperatuur normaal?

Tijdens mijn weerbericht op de lokale radio zei ik gisteren al dat we enorm verwend worden. Het is namelijk een stuk warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Als je namelijk op de website kijkt van het KNMI, dan zie je de volgende tabel verschijnen voor het langjarig gemiddelde:

Bron: KNMI

In deze periode van het jaar, 11-20 april, is de gemiddelde maximumtemperatuur zo’n 12,6 graden!

Met 18 tot 21 graden zitten we daar dus ruim boven.

Kortom: geniet er dus van! Een fijne zondag en nieuwe week gewenst ☀

Geschreven door Christian Versloot

Christian Versloot
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.
(Artikel geschreven op 19 april 2020)

Laat een reactie achter