Christian Versloot
Christian Versloot
26 april 2020 15:30

We worden al een tijdje goed verwend in Nederland. Zo zagen we in de blik op de week van vorige week al dat het fors warmer is dan het hoort te zijn in deze tijd van het jaar. En ook wederom deze week was het weer genieten geblazen: veel zon, heerlijke lentetemperaturen en geen enkele regen.

Dat hebben we allemaal te danken aan een hogedrukgebied, dat al een tijdje het weer boven ons land bepaalt – weerkaarten wxcharts.com:

Dankzij dit hoog waait bij ons de wind uit de noord- en oosthoek, waardoor we dat prachtige weer hebben gezien.

Maar helaas: aan alle goeds komt een eind. Zo ook aan de periode met heerlijk weer….

Lagedruk neemt over

Als we de weerkaart erbij pakken voor morgenvroeg 5 uur Nederlandse tijd, dan zien we het volgende:

Duidelijk is dat de kern van het hogedrukgebied is verschoven naar Hongarije en Bulgarije. Dat zorgt ervoor dat bij ons de wind dan inmiddels naar het zuidwesten is gedraaid.

Met als gevolg dat lagedrukgebieden die op de loer liggen, vrij spel hebben om hun invloed boven ons land te vergroten…

Dat zien we maandag gelukkig nog niet echt terug in het weerbeeld wat betreft regen. Wel wordt het een stuk bewolkter, al lijkt er ook nog af en toe ruimte te zijn voor de zon. Doordat de wind naar het zuidwesten is gedraaid, komt een stuk warmere lucht naar ons toe: morgen lijkt het 20 graden te gaan worden.

Vanaf dinsdag wisselvallig

Vanaf dinsdag trekken de storingen echter ons land binnen:

Met wisselvalligheid als gevolg. Dinsdag lijkt een regenachtige dag te gaan worden, met veel bewolking, en zo’n 3 tot 5 millimeter regen. De wind is zwak tot matig en is wat variabel, maar waait veelal vanuit een noord- tot oosthoek omdat het lagedrukgebied overtrekt. Het wordt al een stuk minder warm dan maandag: het wordt zo’n 16 graden.

Ook woensdag en donderdag houdt de wisselvalligheid aan. Een lagedrukgebied ten zuiden van Ierland lijkt dan het weer boven ons land te gaan bepalen. Doordat er een aantal fronten zullen overtrekken, zal de regen wat meer buiig van karakter zijn dan op dinsdag. Dat zorgt ervoor dat er woensdag en donderdag toch nog enige ruimte zal zijn voor wat zon. De wind is matig, kracht 3, en waait uit het zuiden tot zuidwesten. Het wordt 16 graden op woensdag, en 14 graden op donderdag. Met 4 tot 6 millimeter op beide dagen wordt het toch anders dan we gewend zijn.

Richting het weekend minder zon

Richting het weekend lijkt het nog iets minder mooi te worden. De poort voor lagedrukgebieden lijkt duidelijk geopend, en een groot laag ten westen van Ierland lijkt richting het weekend voor een forse zuidweststroming te gaan zorgen.

Op vrijdag valt er zo’n 3 tot 5 millimeter regen, zoals het er nu naar uit ziet. De zon zien we niet, en het wordt 14 graden. De wind is matig, kracht 3, en waait zoals we op onderstaande weerkaart kunnen zien uit het zuidwesten. Ook zaterdag en zondag lijkt dat weer aan te houden, al lijkt de temperatuur iets te stijgen naar waarden tussen de 15 en 17 graden.

Ook de week daarna lijkt wisselvallig te verlopen. Pas tegen vrijdag 8 mei lijkt volgens de huidige vooruitzichten de zon weer een beetje terug te keren. Het semi-goede nieuws: de weersverwachting voor meer dan 7 dagen vooruit is notoir onbetrouwbaar, en tijdens volgende editie zullen we dus meer kunnen zeggen over de periode na komend weekend. Het kan dus nog veranderen… al gaat het met de ‘intelligente lockdown’ misschien even doorzetten worden met wat druiliger weer. Houd vol en tot volgende week! 💪

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter