Christian Versloot
Christian Versloot
24 mei 2020 19:57

Excuses, excuses… onze Rick, die afgelopen donderdag op 1,5 meter afstand op bezoek was voor technisch overleg & technische werkzaamheden (we houden het nog even spannend waarom…), keek me op een bepaald moment zeer teleurgesteld aan en zei – je hebt geen Blik op de week geschreven afgelopen week!

Nu viel de teleurstelling op zijn gezicht wel mee, maar oeps: het was me inderdaad niet gelukt om een weersverwachting te schrijven afgelopen zondag. Excuses nogmaals! Maar vandaag maak ik het goed. Niet met deze tekst, natuurlijk, maar wel met de vooruitzichten: het lijkt wederom een prima week te worden.

Bron weerkaarten: wxcharts.com

De uitgangspositie: een hoog ten westen van Frankrijk

Op het moment dat je de weerkaart van 17.00 uur vanmiddag bekijkt, dan zie je het volgende:

Vlak ten westen van Frankrijk ligt een hogedrukgebied. En nu moet ik zeggen: dat ligt op een wat maffe plek. Je ziet daar namelijk niet enorm vaak een zo krachtig hogedrukgebied liggen – vaak ligt het veel meer naar het zuidwesten toe, of boven Europa.

Het gevolg vandaag was dat we perioden met regen hebben gezien, dankzij een storing die vanuit het noordwesten ons land binnentrok, en ook dat zien we niet heel vaak.

Gelukkig lijkt daarmee meteen het nieuws wat betreft regen voor de komende week voorbij te zijn: na vandaag lijkt het alleen maar beter te worden.

Het hoog klimt op

De weerkaarten voor de komende dagen (links dinsdag, rechts donderdag) laten zien dat het hogedrukgebied steeds wat meer richting het noorden verhuist. Dinsdag ligt het ten westen van Ierland, en richting donderdag is het verschoven en ligt het tussen Schotland en Denemarken in:

Het gevolg daarvan is dat de windrichting bij ons langzaam maar zeker gaat veranderen: van zee naar land.

En dat is goed nieuws voor de liefhebber van zonnig en relatief warm weer.

Komende nacht is het bewolkt met een minimumtemperatuur van zo’n 11 graden. Komende ochtend is er ook nog sprake van bewolking, maar is er al wel ruimte voor de zon. Dat weerbeeld houdt op maandag eigenlijk aan. Er is sprake van perioden met zon, maar ook perioden met wolkenvelden, en het wordt zo’n 20 graden. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind. Een prima dag!

Op dinsdag zien we eigenlijk een gelijkwaardig weerbeeld, net als op woensdag. De temperatuur ligt dan echter net iets hoger, met zo’n 21 à 22 graden op veel plekken in ons land.

We zagen het al op de weerkaart, maar op donderdag draait de wind naar het noordoosten. Op vrijdag komt hij zelfs geheel uit oostelijke richtingen, zoals het er nu uitziet; beide dagen matig, kracht 3. Het gevolg is dat op deze dagen de bewolking af lijkt te nemen en er veel meer ruimte is voor de zon. Ook qua temperatuur lijkt het dan prima te worden, met 20 graden op donderdag en 22 graden op vrijdag.

En een korte blik op komend weekend lijkt te suggereren dat het mooie weer dan aanhoudt, maar dat is nog net iets te vroeg vooruit.

Kortom: we kunnen weer genieten komende week! ☀ Een prettige avond & een goede week gewenst.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter