Christian Versloot
Christian Versloot
31 mei 2020 18:12

In de Blik op de Week van afgelopen week schreven we dat er prima weer op komst was. Dat was te danken aan een hogedrukgebied dat afgelopen week het weer boven ons land heeft bepaald.

En ook vandaag zorgt dat hogedrukgebied nog steeds voor mooi weer boven ons land. We hebben namelijk een prima zondag gehad! Op de weerkaart ziet dat er zo uit:

We zien een classic, met een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ, en aanvoer van lucht over de Oostzee en uiteindelijk zelfs uit Rusland.

Bron weerkaarten: KNMI / Wxcharts.com

Als dit een weerkaart was geweest in de wintermaanden, dan zou het behoorlijk koud zijn geworden. Maar ja, het is bijna juni, dus aan strenge vorst zal het dan niet meer toekomen, gok ik zo. Wat het wel betekent: mooi en zomers weer. Laten we kijken naar de komende dagen.

Steeds meer ‘zadelgebied’

Op de weerkaart hierboven is te zien dat het hoog sterk van invloed is op het weer boven ons land. De invloed van dat hogedrukgebied gaat de komende dagen afnemen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze weerkaart, voor woensdag aanstaande:

We zien een (zwakker) hoog boven de Alpen en een lagedrukgebied tussen Denemarken en Noorwegen in. Dat betekent dat bij ons langzaam maar zeker de wind gaat draaien.

Op maandag zien we dat al: de wind komt dan uit het oosten en is matig, kracht 3. Er is sprake van een afwisseling tussen zon en wolkenvelden en het wordt zo’n 25 graden. Op veel plekken in ons land dus een zomerse Tweede Pinksterdag.

Dinsdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. De wind waait wederom uit oostelijke richtingen, en is zwak tot matig, kracht 2-3. De temperatuur komt uit rond de 25 tot 27 graden en er is sprake van zon en wolkenvelden, al neemt de hoeveelheid wolken wel toe.

Ook woensdag houdt het weer aan: 25 graden, wolkenvelden en zon, al is de wind al gedraaid, naar zoals het er nu uitziet noordwestelijke richting.

Toenemend wisselvallig

Op donderdag bepaalt een storing het weer in onze omgeving. Van tijd tot tijd valt er buiige regen, en ook onweer valt op dit moment niet uit te sluiten. Het is alweer een stuk frisser met zo’n 21 graden, maar echt koud is het niet. De wind waait uit het noordwesten en is matig, kracht 3.

Vrijdag lijkt veel op donderdag: van tijd tot tijd buien en een maximumtemperatuur van 20 graden. De wind waait uit het zuidwesten, kracht 3.

In het weekend lijkt het frisser te worden. Maar tot dan: een fijne, zomerse week gewenst – zeker voor het eerste deel! šŸ˜Ž

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter