Maurice Hamming
Maurice Hamming
13 juli 2020 16:09

Om prachtige dingen te zien hoef je niet per se naar het buitenland. Veel mensen zullen, soms noodgedwongen, hun vakantie doorbrengen in Nederland. Maar dat is verre van een straf! Ook binnen onze landsgrenzen valt er genoeg te genieten in de natuur.

Het is zondagavond en ik, Maurice, besluit om naar mijn vaste plekje een klein eindje buiten Drachten te rijden. Ruim op tijd voor de zonsondergang parkeer ik mijn auto langs de kant van de weg. En al meteen is het raak! Aan de rechter kant van de zon is een mooie bijzon (reflectie van de zon in hoge bewolking) te zien. Snel pak ik mijn camera en leg ik de bijzon vast. Hoewel dit niet een heel zeldzaam fenomeen is blijft het toch prachtig om te zien.

De zon zak verder, de bijzon verdwijnt helaas, maar er trekt een warme gloed over het landschap. Prachtig zacht zonlicht overal om me heen. Met gevaar voor eigen enkels probeer ik wat dichter bij het water te komen. Aangezien het zo goed als windstil is kun je de wolken prachtig zien reflecteren in het water. Na twee rijen stenen besluit ik dat dat dicht genoeg bij het water is. Ik houd best van zwemmen, maar de camera die ik in mijn handen heb niet.

Na de balans oefening op de stenen besluit ik snel maar weer naar boven te klimmen. Ik hoef maar een paar stappen te doen om wat meer richting het oosten te kunnen fotograferen. Andere wolken, maar nog steeds het gladde water die een prachtige spiegeling geeft.

Inmiddels verdwijnt de zon achter de horizon en de lucht begint te kleuren. In het water voor mij begint het steeds drukker de worden. Vogels komen aanvliegen om hier de nacht door te brengen. Terwijl andere vogels in een groep rondvliegen. Met honderden tegelijk vliegen zo boven de weilanden en ook boven het water. Een heel sierlijk gezicht hoe deze vogels bijna dansend rondvliegen. Precies op het juiste moment kan ik deze groep vastleggen boven het water.

Nadat ik een jas aan heb getrokken, wordt wel snel kouder als de zon onder is, begint het wachten en hopen. Hoe mooi de wolken er ook uit zien hoop ik stiekem dat ze straks wel weg zijn. Aan de noordelijke horizon zal straks, als het goed is, namelijk de komeet Neowise te zien zijn. Maar ondanks mijn hoop dat het helemaal open trekt, lijkt dat niet het geval. Sterker nog, het begint zelfs mistig te worden op het water!

 Gelukkig wordt mijn geduld beloond. De mist vertrekt weer en de lucht lijkt iets meer open te breken. Hoewel nog een vervelend wolkje zijn best doet om de komeet te blokkeren krijg ik in ieder geval zo de mogelijkheid de komeet vast te leggen. En als klap op de vuurpijl zie ik dat ook NLC zichtbaar begint te worden! Niet heel sterk, maar op foto zeker zichtbaar.

Inmiddels is het zo’n vier uur later dan ik aankwam op deze plek en ik besluit nog een laatste foto bij het water te schieten. Boven de horizon nog steeds wat NLC te zien. Maar vanuit het westen komt alweer nieuwe bewolking aan. Aangezien het ook al bijna 2.00 is berg ik mijn camera weer op in de tas en het statief weer in de kofferbak. Een geweldige zomeravond en dat op nog geen kwartier rijden van mijn huis!

Maurice Hamming

Maurice Hamming

Maurice is al jaren actief als chaser. Aangestoken door Melle begon het met alleen foto’s. Nu meer dan 10 jaar verder is hij ook een van onze vaste vloggers. Daarnaast geeft hij les in Groningen en heeft hij een eigen bedrijf.

Laat een reactie achter