Christian Versloot
Christian Versloot
1 november 2023 17:51

De komende 24 uur komt er dynamisch weer op ons af. Een stormdepressie op de Atlantische Oceaan gaat het weer in onze omgeving bepalen. Er is kans op storm in combinatie met zware windstoten.

In dit artikel gaan we in op de actuele weersituatie aan de hand van weerkaarten aangeboden door imweather.com.

Wie nu op de weerkaart kijkt ziet ten zuidwesten van Ierland een lagedrukgebied liggen. Dit lagedrukgebied, die ook wel Ciarán is genoemd door de verschillende meteorologische diensten, trekt in de avond en de nacht verder richting het zuidwesten van Engeland. Sommige weermodellen geven voor morgenvroeg een kerndruk aan van 950 hPa. Dit is een bijzonder lage druk.

Tegelijkertijd komt een windveld tot ontwikkeling, dat morgen voor een onstuimige dag gaat zorgen. Dat begint allereerst komende nacht. Volgens de verschillende weermodellen is het goed mogelijk dat er voor de Normandische kust windkracht 12 gemeten gaat worden op zee, orkaankracht dus.

Tevens laten deze modellen enorme uitschieters zien in windstoten. Niet alle modellen gaan voor een extreem zware situatie, maar toch zien we regelmatig uitschieters tot 150 à 160 kilometer per uur en soms zelfs 180 kilometer per uur in de weerkaarten staan.

In Nederland wordt de soep gelukkig minder heet gegeten dan dat hij wordt opgediend. Het lagedrukgebied vult namelijk op naarmate de nacht vordert, waardoor het windveld in kracht afneemt.

In de weerkaarten van de verschillende modellen valt te zien dat de wind morgenochtend vanaf de ochtendspits in kracht toeneemt, met dan al de mogelijkheid op windstoten tussen de 70 en 90 kilometer per uur in het zuidwesten:

Gedurende de dag staat er in het gehele land veel wind, maar met name in het westelijk kustgebied. Er is kans op storm, waarbij de windkracht gedurende enige tijd 9 Beaufort is. Het is ook goed mogelijk dat er windstoten voorkomen van 100 tot 110 kilometer per uur, al helpt de aflandige wind, die windstoten iets minder hard laat uitschieten. De storm gaat eerst gepaard met regen; later met buien.

Vanaf de tweede helft van de middag zal de wind vanuit het zuiden uit in kracht afnemen.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter