Christian Versloot
Christian Versloot
28 februari 2024 16:31

Een bijzondere weersituatie in de Verenigde Staten: in de Texas Panhandle, in het noorden van de staat Texas, heeft een sterk koufront verschillende natuurbranden aangewakkerd. In onderstaande video is een overzicht te zien van de situatie. Naar schatting is een gebied bijna 125.000 hectare afgebrand.

Op onderstaande weerkaart van I’m Weather is het koufront goed te zien. De weersituatie, van de GFS-run van gisteren 07.00 uur Nederlandse tijd, laat zien dat het op dat moment nog zo’n 20-24 graden was in het noorden van Texas. Zuidelijker lagen de temperaturen zelfs boven de 30 graden. Dat is extreem warm voor de tijd van het jaar.

Het koufront, dat zuidwaarts afzakte, zorgde binnen 20 uur voor een complete weersomslag. Temperaturen zakten tot onder het vriespunt en regionaal viel sneeuw. Overigens stijgt de temperatuur binnen een aantal dagen weer naar waarden rond de 20 graden.

Op de output van het CAMS-model, dat een verwachting maakt voor de luchtkwaliteit, is duidelijk te zien dat natuurbranden in het gebied een verslechtering van de luchtkwaliteit veroorzaken in de naburige staat Oklahoma.

Bron omslagfoto: Sippakorn Yamkasikorn, Pexels.com. Op de foto gaat het niet om de huidige branden.

Christian Versloot

Christian Versloot

Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.

Laat een reactie achter