Rick van der Burg
Rick van der Burg
20 juli 2024 12:00

We hebben de afgelopen week mogen genieten van warme temperaturen en een korte droge periode. Vandaag krijgen we opnieuw te maken met een warme dag in Nederland waarbij temperaturen van 30 tot lokaal 32 graden mogelijk zijn. De vraag is natuurlijk of we vandaag ook nog te maken krijgen met onweersbuien?

Handige links

Aan het eind van de ochtend bereikt een thermische vore het land en trekt richting het noordoosten van het land. Op deze vore moet aan het eind van de middag/begin van de avond onweersbuien ontstaan. Deze onweersbuien gaan mogelijk gepaard met hagel (~2cm) en flinke hoeveelheden neerslag.

De onweersbuien kunnen gebruik maken van genoeg CAPE (1000-1500 J/KG), maar de windschering blijft beperkt met zo’n 15 tot 20 kn. Dit resulteert voornamelijk in pulse buien en multicell. Het wordt vandaag dus geen herhaling van de onweersbuien op 9 juli, waarbij er genoeg windschering was voor de ontwikkeling van een supercell.

Echter zijn de weermodellen het niet met elkaar eens over de locatie en tijdstip, waardoor we vooral in de gaten moeten houden waar de buien eventueel ontstaan vanmiddag (nowcasten). Houd daarom vooral onze social media kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Vannacht en in de vroege ochtend trekken er vanuit Frankrijk onweersbuien richting Nederland. Het is nog afwachten of deze onweersbuien het volhouden tot aan Nederland.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter