Rick van der Burg
Rick van der Burg
16 augustus 2024 14:50

Afgelopen dinsdag was een lastige situatie. Een thermische vore moest ervoor zorgen dat er vooral buien in het westen van Duitsland en oosten van Nederland zou ontstaan. Doordat er bijna geen inversie was, is het voor elke bui mogelijk om door te groeien.

Hoewel de exacte positie nog onduidelijk was, besloten wij toch op pad te gaan richting Duitsland. We hadden afgesproken op een carpoolplaats om met z’n 3en (Angelique, Maurice en ikzelf) op pad te gaan en te hopen op wat leuke bliksemontladingen.

Halverwege de middag ontstonden de eerste buien al en besloten we richting de buien te rijden. Er waren verschillende kleine buien actief, waarvan veel boven stedelijk (Dortmund) gebied lagen. Dat is niet heel fijn chasen, dus besloten we te focussen op een iets minder intensieve bui in de hoop dat deze zou activeren.

Cumulonimbus onweer Duitsland Munster

Helaas werd de bui steeds minder en besloten we richting andere buien te rijden ten oosten van ons. Terwijl we onderweg waren naar de andere buien kwamen we er snel achter dat er langzaam een lijn met buien aan het vormen was die over het oosten van Nederland en westen van Duitsland. We vonden een redelijk plekje en stelde snel op (de traktor die voor ons reed hielp ook niet mee). Maurice schoot de onderstaande plaat.

Bliksemontlading crawler onweer Duitsland Munster

Het begon te regenen en de bui met ontladingen trok verder naar het noorden. We besloten de bui te volgen naar het noorden waar we opnieuw moeite hadden om in dat gebied een mooi plekje te vinden, maar we vonden er één naast de weg waar we mooi en veilig konden staan.

Nadat we een aantal gave ontladingen hadden vastgelegd reden we weer achter de bui aan. Het werd al snel donkerder en de ontladingen werden duidelijk. Helaas lukte het niet meer om voor de bui te komen, omdat er vanuit het oosten meer buien samenvoegde met de grote bui waar we de focus op hadden. We besloten aan de achterkant te blijven waar we toch nog wat mooie ontladingen konden vastleggen.

Rick van der Burg

Rick van der Burg

Vroeger was ik al veel bezig met het weer, maar in 2015 besloot ik een camera te kopen en meer te gaan chasen. Tijdens een chase op 29 mei 2018 kwam ik Bert tegen, die nu samen met mij overal naartoe rijdt.

Laat een reactie achter