Kun je de bliksem ruiken?

Iemand die ik ken rakelde laatst een onweerverhaal op uit haar jeugd. Ze zei dat ze bij zwaar onweer soms de bliksem rook, en vroeg of dat kon. De vraag Kun je de bliksem ruiken? vind ik een leuke om op Bliksemdetectie te beantwoorden.

En het antwoord is simpel: ja, je kunt de bliksem ruiken. Sterker nog, tijdens een zwaar onweer in de zomer van 2015 heb ik de bliksem meerdere malen geroken.

Maar hoe kan dat dan?

 Zuurstof en ozon

De atmosfeer bestaat uit lucht, dat op zijn beurt weer voor een deel uit zuurstof bestaat. De molecuulformule van zuurstof ken je misschien al wel: O2.

De bliksem is een hele sterke, enorm hete elektrische ontlading. De elektrische stroom klieft zich een weg door de wolk, soms zelfs naar beneden. En die stroom is zo sterk dat de zuurstof in de lucht soms wordt omgezet in twee losse zuurstofatomen per molecuul, die zich vastklampen aan een ander: hierdoor wordt O3, ozon, gevormd.

En dat ruik je!

Heb jij de bliksem wel eens geroken?

 

Geschreven door Christian Versloot

Christian Versloot
Christian is sinds 2004 met het weer bezig. Hij is in het bijzonder gefascineerd door onweer en rijdt in de zomermaanden met het team van Bliksemdetectie stad en land af om de mooiste buien te onderscheppen.
(Artikel geschreven op 18 August 2016)

Laat een reactie achter