Morgen kans op zwaar onweer in Frankrijk en Duitsland

Christian Versloot • maandag 31 juli 2017

Vakantiegangers opgelet: de komende 36 uur is er kans op zwaar onweer in delen van Frankrijk en Duitsland. Binnen de meteorologiche wereld wordt de dreigende onweersituatie al een aantal dagen in de gaten gehouden. Zo kwam Estofex gisteren reeds met een ‘voorlopige forecast’ waarin het vermeldde dat er in de tijdsspanne van 1 augustus 8.00 uur en 2 augustus 8.00 uur een zwaar onweer kan losbarsten in Frankrijk en Duitsland.

Met kans op zeer grote hagelstenen, windhozen, zware rukwinden en hevige neerslagval.

In dit artikel analyseren we de situatie en schetsen we met het oog op de vele vakantie vierende Nederlanders in Frankrijk en Duitsland de onweerkansen. Ook geven we een aantal praktische tips om jezelf goed voor te bereiden op het mogelijke noodweer.

Wat kan er morgen gebeuren?

Aan de zuidkant van een langgerekt frontensysteem dat zich nu uitstrekt van het zuidwesten van Frankrijk via Luxemburg naar noordoost-Duitsland wordt morgen tropische lucht aangevoerd. Op de weerkaart hiernaast zien we dat het morgen allereerst in het oosten van Frankrijk en in grote delen van centraal- en oost-Duitsland tropisch warm wordt: temperaturen van meer dan 30 graden lijken werkelijkheid te worden, 32-33 graden is ook een realistische schatting.

De luchtmassa is ook vochtig van aard en is daarom zeer onstabiel met (voor de expert, maar meer info via link) CAPE-waarden van 3000+ J/kg.

Verder berekenen de modellen ook een bijzonder hoge windschering met bulk shear (meer info over windschering via link) tot 80 knopen, waarbij geldt dat bulkshear van meer dan 40 knopen al gunstig is voor het ontstaan van supercellen. Supercellen zijn het zwaarste kaliber onweersbuien en kunnen voor zware weersverschijnselen zorgen: zware windstoten, grote hagelstenen, een hoge bliksemactiviteit, veel neerslag, enzovoort.

Let op! Het gaat hier nog steeds om modelberekeningen, zoals bij iedere weersverwachting. Een onweersituatie is zeer complex en kan dus anders uitpakken als, bijvoorbeeld, de ‘trigger’ ontbreekt of er elders onverwacht onweer ontstaat (bijvoorbeeld op woensdag 19 juli). We leggen je graag uit waarom nowcasten belangrijk is bij onweer. Via deze link krijg je meer informatie.

In de nacht naar dinsdag al onweersgolven

Momenteel bevinden zich een aantal felle regen- en onweersbuien boven het noorden van Frankrijk. Deze onweersbuien trekken met een snelheid van circa 90 kilometer per uur naar het noordoosten en kunnen de komende uren nog verder uitgroeien. Bij deze buien worden momenteel windstoten t/m 80 kilometer per uur gerapporteerd.

Tot en met morgen 12.00 uur gelden de hoogste onweerkansen voor het oranje omtekende gebied. Deze regio’s gaan hinder ondervinden van de buien die momenteel boven Frankrijk liggen. Het is verder niet uit te sluiten dat het zuiden van de provincie Limburg te maken krijgt met de randen van een onweercomplex. Volgens de huidige modellen zouden deze randen morgenochtend de provincie moeten bereiken, dus we raden je aan om als je morgenvroeg de weg op moet een blik op de onweerradar te werpen.

Let wel dat deze buien fel kunnen zijn, maar dat het onweer dat aandacht verdient pas morgen rond het middaguur zal ontstaan. Nederland zal naar verwachting niet te maken krijgen met deze zware regen- en onweersbuien, maar in grote gebieden van Frankrijk en Duitsland is er het risico dat het kortstondig kan gaan spoken. Daarom lichten we hieronder de aandachtsgebieden verder toe.

Let op! Het gaat hier nog steeds om modelberekeningen, zoals bij iedere weersverwachting. Een onweersituatie is zeer complex en kan dus anders uitpakken als, bijvoorbeeld, de ‘trigger’ ontbreekt of er elders onverwacht onweer ontstaat (bijvoorbeeld op woensdag 19 juli). We leggen je graag uit waarom nowcasten belangrijk is bij onweer. Via deze link krijg je meer informatie.

Dinsdag overdag zwaar onweer mogelijk

Voor dinsdagmiddag- en avond geldt in grote delen van Duitsland en het noordoosten van Frankrijk een kans op zwaar onweer. Volgens de actuele berekeningen vallen de noodzakelijke ingrediënten voor onweer (veel onstabiliteit dus potentiële energie, een sterke windschering en een aanwezige trigger) op zijn plek en slaan ze bovendien zeer sterk uit. Het predicaat ‘mogelijk noodweer’ halen we niet graag uit de kast omdat uitdrukkelijk niet als schreeuwers willen worden weggezet, maar we raden alle vakantiegangers in het rood omcirkelde gebied en (hoewel in iets mindere mate maar toch zeker ook) het oranje omcirkelde gebied om morgen nauwgezet de weerberichten te volgen en je alvast voor te bereiden.

Want het volgende is mogelijk:

  • Zware regen- en onweersbuien, en dus een hoge bliksemintensiteit met kans op blikseminslag;
  • Tegelijkertijd valt er mogelijk zeer veel neerslag in korte tijd, dus is er het risico op wateroverlast;
  • Zware convectieve windstoten;
  • Grote hagel (5-10 cm) is niet uitgesloten.
  • Met name in Duitsland: windhozen; dankzij aanwezige schering zijn supercellen en als gevolg windhozen (tornado’s) niet uitgesloten.

Let op! Het gaat hier nog steeds om modelberekeningen, zoals bij iedere weersverwachting. Een onweersituatie is zeer complex en kan dus anders uitpakken als, bijvoorbeeld, de ‘trigger’ ontbreekt of er elders onverwacht onweer ontstaat (bijvoorbeeld op woensdag 19 juli). We leggen je graag uit waarom nowcasten belangrijk is bij onweer. Via deze link krijg je meer informatie.

Jezelf optimaal voorbereiden

We geven je de volgende tips om jezelf voor te bereiden, mocht je morgen in het hierboven genoemde gebied zijn:

  • Ga niet op pad zonder toegang tot het internet. Houd regelmatig de radars in de gaten (voorbeelden zijn www.meteox.com, infoclimat.fr, kachelmannwetter.com voor neerslag/storm tracking; Bliksemdetectie.nl en Lightningmaps.org voor bliksemtracking).
  • Ga bij naderend onweer altijd naar binnen of ga in de auto zitten. De hoge bliksemactiviteit die verwacht wordt is gevaarlijk. Een auto biedt voldoende bescherming tegen bliksem, maar is mogelijk niet de meest veilige plek in verband met grote hagel. Zorg als je in de auto bent dat je een overdekte plaats zoekt.
  • Sta je op de camping of overnacht je op een andere manier niet in een huis? De tent is niet veilig en kan getroffen worden door bliksem, grote hagel, zware windstoten enzovoort. Het is ook maar de vraag of je dan in een caravan wil zitten. Zoek vooraf al een plaats waar je kunt schuilen. Let erop dat de buien zich razendsnel voortbewegen (90 km/uur+ is mogelijk), dus je hebt weinig tijd om een schuilplaats te zoeken mochten de buien arriveren.
  • Zoek een hoge, droge plek – maar wel binnen. Wateroverlast is mogelijk. En je wilt geen hoge plek hebben zonder dat je binnenshuis bent, anders loop je het risico door de bliksem getroffen te worden. Blijf ook uit de buurt van ramen.
  • Bescherm voertuigen en andere eigendommen tegen de hagel: hagel tot 5-10 centimeter kan niet worden uitgesloten volgens de laatste weerkaarten. Breng een beschermende hoes tegen de hagel aan, mocht je deze in je bezit hebben. Een matras of luchtbed kan ook werken, mocht je geen speciale hoes ter beschikking hebben. En in een laatste geval kunnen kleren en/of dekens ook helpen.

Let op! We willen nogmaals benadrukken dat dit geen garantie is dat er morgen in het omcirkelde gebied noodweer ontstaat. De huidige weerkaarten geven echter wel kans op noodweer, en daarom geven we deze waarschuwing uit. Gebruik je gezonde verstand bij het bepalen van je vervolgstappen, mocht je jezelf in het gebied bevinden. Let erop dat gezien de complexiteit van de situatie en de onzekerheidsmarge van de gebruikte weermodellen geen rechten aan deze verwachting kunnen worden ontleend. De verwachting is slechts bedoeld ter indicatie van wat er morgen mogelijk is.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?