Is het echt alweer voorbij?

Maurice Hamming • woensdag 20 september 2017

Net als een goede film lijkt ook het onweersseizoen veel te snel voorbij gegaan. En als we alleen naar Nederland kijken kunnen we wel stellen dat het geen spectaculair jaar was wat betreft het onweer.

Dus we kunnen zeggen dat het een baggerseizoen was? Nee, zover wil ik ook niet gaan. Al onze chasers hebben dit seizoen minimaal één bui kunnen vastleggen. Daarnaast zijn wij we een aantal keer live gegaan bij mooie buien. Hieronder een aantal van mijn hoogtepunten van afgelopen jaar.

Shelfcloud in Zeeland

We beginnen in Zeeland waar in alle vroegte op 29 mei een prachtige shelfcloud het land op trok. Toen deze aan land kwam stond ik samen met teamleden Melle, Jannie, Bas en Brandon aan de Zeeuwse kust. Een MCS (Mesoscale Convective System) trok vanuit Frankrijk richting Nederland. Tijdens de rit naar Zeeland van Melle, Jannie en mij zakte de onweersactiviteit behoorlijk in, maar ondanks dat was het de reis vanuit Friesland zeker waard!

» Tip: Stormchase 28 mei: 700 km maar behoorlijk geslaagd

 

 

Flitsend spektakel in Oirschot

De dag erna was het raak in Noord-Brabant. Melle en ik vertrokken aan het einde van de middag richting het zuiden. Halverwege onze trip pikten we teamlid Christian op in Deventer. Na een omweg belanden we uiteindelijk in Eindhoven waar we Marcel en zijn vriendin troffen. Vanaf daar reden we naar een mooie afgelegen plek nabij Oirschot en genoten we van een prachtige lichtshow met bijbehorend gedonder.

» Tip: Stormchase 29 mei: diep Brabant in 

Teamwork!

Woensdag 19 juli 2017, een dag waar we als Bliksemdetectie best wel een beetje trots op zijn. Die dag was er een behoorlijke kans op zwaar onweer. De meeste chasers van ons waren in de hoogste staat van paraatheid. Hoewel het achteraf allemaal wat onweer betreft wat tegenviel, was de samenwerking wel erg mooi om te zien.

Het begon aan het begin van de middag met een livestream van Bas. Hij was aan het chasen in de regio Brussel. Even later was het de beurt aan Marcel, die in het zuiden van Limburg zat. Later in de middag was het Melle die de livestream aanzette toen hij samen met Jannie en mij in de auto zat richting Duitsland.

Tips:

Afsluiter van de dag was ikzelf. Eerst was ik live bij Harlingen en later bij de afslag van Dronryp, langs de A31. Een thuiswedstrijdje dus! Bij de laatstgenoemde locatie heb ik ook één van mijn mooiste onweersfoto’s van dit seizoen gemaakt.

Gardameer

Toch moest voor mij de klapper nog komen. Afgelopen zomervakantie stond ik op een camping langs het Gardameer. Zaterdag 19 augustus was een dag die ik eigenlijk al die hele week daarvoor in de gaten aan het houden was. Niet alle weermodellen waren even consequent, maar over het algemeen leken ze het allemaal wel eens, er was kans op onweer.

De avond brak aan en de lucht was al aan het betrekken. Op de radar volgde ik de eerste bui, die ten noorden van mij zou langstrekken. Dit ging wel gepaard met harde wind en toch al behoorlijk wat zichtbare flitsen. Tijdens deze bui stond ik op het strand te kijken. Toen de regen mij bereikte ben ik weer terug gegaan naar de camping.

Toen de regen eenmaal voorbij was zag ik ten westen van het Gardameer weer een bui ontstaan. Dit maal kwam de bui te redelijk recht op mij af. Opnieuw pakte ik mijn camera, statief en telefoon en liep naar de rand van de camping. Vanaf de trap die naar beneden het strand op liep had ik mooi uitzicht over het water en zag ik de bui al druk flitsen.

Snel zette ik mijn statief neer, camera goed instellen en de trigger aan, zodat ik daar geen werk meer van had. Toen dit eenmaal draaide starte ik de tweede livestream. De bui kwam steeds dichterbij en de flitsen werden daardoor ook steeds duidelijker. Een geweldige lichtshow met gedonder! Toen de bui eenmaal aan land kwam aan de oostkant van het Gardameer was de meeste kracht er al uit. Het bleef nog wel lang naflitsen, maar niet meer zo hevig als ik voor m’n neus had gezien boven het Gardameer.Was dit het dan?

Hoewel de grootste kans op onweerssystemen wel voorbij lijkt bestaat er zeker nog wel een kans op een fatsoenlijke onweersbui. Uiteraard zijn er de kleine buitjes waar een beperkt aantal ontladingen uitkomen en die niet lang stand houden. Maar vorig jaar begin oktober heb ik nog een bui kunnen fotograferen in Friesland. Die hield aardig lang stand en produceerde toch een aantal mooie flitsen.

Bedankt voor het delen

Discussieer mee!

Wat vind je van dit artikel? Ben je het met ons eens? Hoe kunnen we het de volgende keer beter doen?